Hlavní obsah
Cestování

Osmistovky Žďárských vrchů se dají obejít za den, ale třeba i po etapách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Devět skal je nejvyšším vrcholem Žďárských vrchů

Sedmnáct osmistovkových vrcholů Žďárských vrchů čeká na odvážné, kteří je chtějí zdolat během jednoho dne. Ideální výzva pro všechny milovníky horských dobrodružství.

Článek

Sedmnáct vrcholů za den – i to je možné, pokud se vydáte zdolat všechny osmistovky, které se nacházejí ve Žďárských vrších. 8stovky Žďárských vrchů je ostatně i název podzimního orientačního pochodu či běhu, kdy se účastníci právě o zdolání všech vrcholů za méně než 24 hodin snaží. Zřejmě nejkratší trasa mezi všemi vychází na 44,5 kilometru – ovšem vzdušnou čarou. Akci od roku 2012 pořádá Bratrstvo Žďárských vrchů ve spolupráci se společností Chaloupky, kdy ti nejlepší běžci jsou všechny vrcholy schopni navštívit za méně než šest hodin. Letos se 8stovka Žďárských vrchů uskuteční 21. září.

Osmistovky Žďárských vrchů je však možné navštívit nejen s vynaložením extrémní fyzické zátěže naráz, ale třeba v několika etapách a dnech. Na tyto „kopečky“ není třeba lezecká výbava. I na skály, které s oblibou využívají horolezci, obvykle vede trasa pro turisty či je tam jištěná vyhlídka. Start jedné z tras spojujících všechny osmistovkové vrcholy, jež čítá 67 kilometrů, je ve Třech Studních. Fryšavský kopec (803 m n. m.), první zastávka na trase, není ‚hora‘ ani skála, ale místo mezi lesy. Ze Třech Studní k němu vede modrá turistická značka a k vidění je tam i dřevěný „domeček“ připomínající partyzánský bunkr, jenž v lese v době II. světově války býval.

Foto: Koruna Vysočiny

Fryšavský kopec

O 21 metrů je vyšší Křivý javor (824 m n. m.), kam se dá dostat z Fryšavského kopce nejdříve po zelené značce, potom vlevo po neznačené cestě k přístřešku pod ním a od něj už vzhůru. Další cesta vede zpět na Fryšavský kopec a pod ním se je třeba držet nejdříve zelené značky, pak trasy naučné stezky, a nakonec červeného značení vedoucího na vrchol Tisůvky (800 m n. m.). Na Tisůvku, které se také říká Čertův kámen, se dá vylézt. Výhledy však s ohledem na okolní vzrostlý les nenabízí. Pojmenování skály v lidové ústní slovesnosti představuje materiál odnesený ze stavby kostela ve Světnově, jež se čertovi, jenž jej na místě vysypal, údajně nelíbila.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Tisůvka

Pod Tisůvkou se je třeba vydat po zpevněné cestě přes Mokrou silnici, za níž se po levé straně nachází pomníček hajného Václava Chlubny, kterého tam v roce 1931 zavraždil pytlák, a dále pěšinkami k severně ležícímu zalesněnému Šindelnému vrchu (806 m n. m.). Z něj trasa zamíří ke Kamennému vrchu (803 m n. m.), rovněž vrcholu bez výhledů, a pak zpět na červenou značku spojující Tisůvku s Žákovou horou (810 m n. m.). Ta je už od konce roku 1933 národní přírodní rezervací pralesního typu. Červená značka poté nejdříve klesá k Rumpoltovu rybníku a za ním vystoupá až bezmála k Devíti skalám (836 m n. m.), což je nejvyšší vrchol Žďárských vrchů a po o metr vyšší Javořici v Jihlavských vrších současně druhý nejvyšší bod Českomoravské vrchoviny. Devět skal s vyhlídkou pro turisty mají v oblibě také horolezci.

Foto: Koruna Vysočiny

Žákova hora

Červené značení procházející pod Devíti skalami spojuje i další osmistovky – první na trase je Lisovská skála (802 m n. m). Také tam se je možné dostat na vrchol. Necelý kilometr odtud se pak vpravo od značky rozkládá zalesněný vrchol Křovina (830 m n. m.) a za dalšího zhruba půl kilometru Suchý kopec (817 m n. m.), rovněž lesem porostlý vrchol. Pak červené značení směruje k Malinské skále (813 m n. m.), jež nabízí krásnou vyhlídku na okolí. Červená značka od ní klesne do malebné osady Blatiny, kde je mimo jiné možné navštívit kavárnu s vlastní pražírnou, další část trasy vede k silnici II/354 ve směru ke Sněžnému a poté z ní uhýbá vlevo do osady Podlesí. Tam se napojí na žlutou značku a z ní pak vlevo po neznačené cestě vystoupá k další osmistovce, kterou je zalesněný Vysoký kopec (806 m n. m.).

Foto: Koruna Vysočiny

Lisovská skála

Po návratu na žlutou značku ji je třeba sledovat přes osadu Zálesí až na Buchtův kopec (813 m n. m.). Rozhled je možný z asi půl kilometru vzdáleného západního úbočí a jihovýchodního svahu směrem k Jimramovu, avšak vrch poutá pozornost i výraznou budovou podniku Řízení leteckého provozu s modrou kupolí a radiolokátorem, jenž je v provozu od roku 1997. Vzhledem k tomu, že z objektu se po předchozí dohodě dá nejenom rozhlédnout, ale také se v něm ubytovat, jde o nejvýše položené obydlené místo Českomoravské vrchoviny.

Z Buchtova kopce červená značka klesá do Sněžného, odtud cesta začne opět stoupat – tentokrát po zeleném značení na kopec Bohdalec (791 m n. m.). Kopci v místě, kde se nachází trigonometrický bod, sice několik metrů do osmistovky chybí, ale protože se nahoře tyčí ještě skalní útvar, od jeho vrcholu je nadmořská výška dostačující. Od něj klesá modrá značka polní cestou do osady Odranec. Tam si je možné povšimnout tabulky na stromě, která připomíná zajímavou událost z června roku 1619, kdy místní usedlíci pozorovali pro ně děsivý výjev - pád tří částí meteoritu.

Z Odrance trasa pokračuje po žluté značce mezi poli k lesu a přes něj k rozcestí Pod Studnicemi. Odtud následuje krátká zacházka po zelené značce k osmistovce v podobě Pohledecké skály. V tomto případě se ale až na vrchol dostat nelze, neboť se tam nachází oplocený vojenský objekt s vysílačem. Mimo plot jsou některé skalky, avšak ty leží v nepřístupném území I. zóny Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Pohledecká skála

Po návratu k rozcestí Pod Studnicemi zelená značka míří do osady Studnice, se svojí nadmořskou výškou 784 metrů nejvýše položené osadě v Kraji Vysočina. Za ní je pak třeba vystoupat loukou kolem chat na Kopeček (822 m n. m.). Jeho okolí je známé stožáry na měření námrazy, které tam stály od roku 1980 do roku 2022 – dnes už ze tří stožárů zůstal pouze jeden. Spor o ně mezi ochranáři a energetiky začal v roce 2005, kdy vypršelo povolení pro dočasnou stavbu. Odborníci stáli o to ve světě ojedinělé zařízení uchránit, neboť přesunem jinam nechtěli znehodnotit dlouhodobě získávaná data, ochranáři byli proti. Síla námrazy se v místě měřila už v roce 1929 a kontinuální data výzkumu se zachovala od 40. let minulého století.

Trasa poté klesá po zelené značce k silnici II/354 a za ní začne stoupat k Pasecké skále (823 m n. m.). Z tamní upravené vyhlídkové plošiny se zábradlím, na kterou se lze dostat po tesaných stupíncích, je za příznivého počasí dobrý rozhled po Žďárských vrších. Modrá značka poté směřuje přes Podmedlovský mlýn a kolem rybníka Medlov i stejnojmenného hotelu, odkud pak trasa provázená zeleným turistickým značením zamíří zpět do Tří Studní.

Foto: Koruna Vysočiny

Pasecká skála

Doporučená trasa: https://mapy.cz/s/kokemanera

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz