Hlavní obsah
Cestování

Po stopách posledního vlka Vysočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Vávrova skála

Okolí Nového Města na Moravě nás přivítá mírně zvlněným terén s množstvím atraktivních kulturních i přírodních cílů. K mnoha zajímavým místům nás zavede naučná stezka Po stopách posledního vlka.

Článek

Nové Město na Moravě - Tři Studně - Odranec - Koníkov - Maršovice - Nové Město na Moravě

Ideálním výchozím místem pro výlet bude Vysočina Arena. V létě zde najdete rozsáhlou síť singletracků s pěti stupni obtížnosti, které jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro profesionální jezdce. Nabídka tras zahrnuje jednoduché a zábavné trasy pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty a náročné traily pro zkušené bikery a adrenalinové nadšence. Všechny trasy jsou přehledně značené, takže není třeba se obávat ztracení nebo náhodného sjetí na jinou trasu. Pokud zůstanete v blízkosti areálu, můžete si vyzkoušet i pumptrack, který je jeden z největších v Česku. Jeho povrch umožňuje svezení nejen na horských kolech, ale také na koloběžkách, skateboardu a podobných zařízeních.

Foto: Koruna Vysočiny

Pumptrack

Prvním zajímavým místem bude Přírodní památka Pernovka, což je zrašelinělá louka, na které rostou mimo jiné chráněné druhy rostlin - prstnatec májový nebo třeba masožravka rosnatka okrouhlolistá.

Dalším cílem je rybník Sykovec, nejvýše položený rybník na Vysočině. Nachází se v turisticky atraktivní lokalitě u Tří Studní ve Žďárských vrších. Rybník nabízí rekreační zařízení, včetně kempu, a má travnatou pláž s pozvolným písčitým vstupem do vody, což je ideální pro koupání, zejména pro rodiny s dětmi. Kvalita vody je vynikající díky nedávné revitalizaci a absenci zarybňování.

Foto: Miloš Neuman

Sykovec

U Tří Studní uvidíme také dvě sochy od místního umělce Michala Olšiaka. Jeho betonové sochy v nadživotní velikosti jsou rozmístěny po celé Vysočině. Potkáme zde Hejkala, české lesní strašidlo a sochu Káně s roztaženými křídly vlajícími ve větru.

Foto: Koruna Vysočiny

Káně

Další krásné místo, které navštívíme, je Medlovský rybník, jeden z největších a nejvýše položených rybníků na Vysočině. Byl založen v 16. století a v jeho severní části se nachází zajímavý hotel Medlov postavený v bruselském stylu architektem Jiřím Herzánem. Toto místo prochází obnovou, aby obnovilo svou velkolepost.

Při cestě projdeme okolo Podmedlovského mlýna začneme stoupat k Pasecké skále, která je výborným příkladem mrazového zvětrávání rul. Je obklopena balvanitým suťovým polem a původními lesními porosty, které dodávají krajině její přirozený charakter. Pasecká skála je oblíbeným cílem turistů díky výhledu na okolní krajinu a snadné dostupnosti.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Pasecké skále

U Studnického stožáru, který měří námrazu, najdeme samoobslužný bar s názvem Vorlova pivní jáma, kde si můžeme odpočinout a vychutnat si krásný výhled do krajiny. Studnice je nejvýše položenou obcí na Vysočině.

Foto: Koruna Vysočiny

Vorlova pivní jáma

Další zastávka bude na Odranci, kde se nachází připomínka vzácného úkazu - pádu meteoritu. Zde se odehrál druhý nejstarší zdokumentovaný pád meteoritu v Česku. Starobylý obrázek na stromě vypráví o „zázraku v Odranci“, kdy na ves padly tři ohnivé předměty. Dva kusy meteoritu byly nalezeny a předány majiteli novoměstského panství Vilému Dubskému z Třebomyslic.

Po cestě na vrchol Metodka nad Odrancem objevíme původní chaloupky, které se skrývají vedle novějších domů. Během procházky se dozvíte zajímavosti o partyzánské činnosti za druhé světové války, pádu meteoritu, starobylém smírčím kameni a místním přírodním bohatství. Na samotném vrcholu se nachází památník a odpočívadlo věnované partyzánům z druhé světové války. Zde můžete za dobré viditelnosti obdivovat neuvěřitelný výhled na Orlické hory nebo Jeseníky.

Foto: Miloš Neuman

Metodka

Na vrcholu Kamenice si můžete vychutnat krásný výhled na okolní krajinu a obdivovat pomník Broučků od Jana Karafiáta. Tito malí hrdinové, známí ze stejnojmenné knížky, zde odpočívají pod jalovcem a připomínají svůj nezapomenutelný příběh. Pomník byl postaven v roce 2007 spolkem přátel a tvůrců nových památek a stále patří mezi oblíbené turistické cíle.

Foto: Koruna Vysočiny

Památník Broučkům

V polesí mezi Zubřím a Koníkovem se nachází Památník posledního vlka zastřeleného na Vysočině. V roce 1830 zde místní lesník zastřelil posledního vlka, který se objevil na Českomoravské vrchovině. Vycpané tělo tohoto vlka je nyní vystaveno na hradě Pernštejn. Výpis z historických pramenů uvádí: „2. ledna 1830 byl tento vlk, namalovaný podle skutečnosti a coulové míry, složen ránou na komoru v Českém lese, rovenský revír, střítežským revírníkem W. Marzikem ve 3 1/4 hodiny odpoledne, poté, co byl tentýž vlk 1. ledna 1830 zasažen karasínským adjunktem Theirmanem do levého předního běhu. Vážil 88 liber (49,28 kg) a měřil od předního běhu k zadnímu jeden sáh a dva palce (194 cm).“

Foto: Koruna Vysočiny

Pomník posledního vlka

Během další části cesty nás husté lesy provedou kolem hlubokého Zuberského rybníka, který patří mezi nejhlubší na Vysočině, a kolem Stopy Járy Cimrmana.

Kousek nad obcí Pohledec se nachází Vávrova skála, která nabízí pěkný výhled směrem na Nové Město na Moravě. Tato význačná izolovaná skalní formace je mimo zalesněné hřbety Žďárských vrchů. Druhá skála, která zde kdysi stála, byla odtěžena a využita pro základy nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Foto: Miloš Neuman

Vávrova skála

Poslední část cesty nás zavede zpět k Novému Městu na Moravě, kde objevíme historickou budovu Maršovské rychty. Tato budova, která slouží jako restaurace, získala dnešní podobu v první polovině 19. století.

Po návštěvě Koupaliště se vrátíme zpět do Vysočina Areny, kde náš výlet začal.

Další výlety krásnou Vysočinou naleznete na: www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz