Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Přehled akcí na další březnový víkend na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Velikonoční jarmark ve Vojnově Městci

Vysočina ožije skvělými víkendovými akcemi, čekají vás emotivní šansony, cestovatelský festival, velikonoční jarmark, exkluzivní prohlídky Medlova a několik divadelních představení i karnevalů.

Článek

8. 3. Velký návrat šansonu - Nové Město na Moravě

Připravte se na jedinečný večer plný emotivní hudby a působivého vyprávění! Horácká galerie v Novém Městě na Moravě otevře své dveře pro výjimečnou událost ve světě šansonu, kterou si nesmíte nechat ujít. V pátek 8. března od 18:00 hodin se zde uskuteční recitál u klavíru s názvem „Velký návrat šansonu“ v podání nové umělecké dvojice Aleny Antalové a Alexe Anderse. Tento večer slibuje nezapomenutelné zážitky z krásných písní o životě a zajímavého povídání v malebném prostředí novoměstského zámku.

Alena Antalová, uznávaná herečka a muzikálová zpěvačka s domovskou scénou v Městském divadle v Brně, která se proslavila rolemi v televizních filmech a seriálech, se spojila s Alexem Andersem, talentovaným skladatelem, textařem a interpretem, jenž svou tvorbou navazuje na českou šansonovou tradici velikánů jako byli Hana Hegerová, Petr Hapka či Michal Horáček.

Foto: Marta Hauptmanová - Horácká galerie

Alena Antalová & Alex Anders

9. 3. Žďárský Cestofest - Žďár nad Sázavou

Připravte se na první ročník cestovatelského festivalu Žďárský Cestofest, který se bude konat 9. března 2024 od 10:00 do 22:00 v Bistru Tom vaří. Tento festival představuje skvělou příležitost pro všechny cestovatelské nadšence, kteří chtějí sdílet své příběhy, zkušenosti a objevit nové kultury. Organizátoři slibují nezapomenutelný den plný inspirativních příběhů, workshopů a setkání s lidmi, kteří sdílejí stejnou vášeň pro objevování světa. Ať už jste zkušeným cestovatelem, nebo jen teprve plánujete svou první velkou cestu, Žďárský Cestofest nabízí něco pro každého.

Program festivalu je bohatý a rozmanitý. Návštěvníci se mohou těšit na řadu přednášek od renomovaných cestovatelů, kteří se podělí o své dobrodružství z různých koutů světa. Od 10:00 do 11:00 Anežka a Nikča provedou účastníky cestou na Fisterru, známou také jako cesta na konec světa. Následovat bude Jeník Mráz s příběhem o cestě přes Balkán do Gruzie a zpět. Joey Horáková představí své dobrodružství v Peru, zatímco Michal Frďas Martínek zavede posluchače na cestu do neznáma v Altaji. Večer bude zakončen koncertem Dou NaBoso, který začne kolem 20:00. Kromě inspirativních příběhů a hudby bude na místě zajištěno také bohaté občerstvení s širokou nabídkou jídel pro masožravce i vegetariány. Organizátoři povzbuzují návštěvníky, aby se v rámci snahy o snížení odpadu přišli vyzbrojeni vlastními cestovními mističkami nebo kelímky.

Foto: Koruna Vysočiny

Žďár nad Sázavou

9. 3. Velikonoční jarmark - Vojnův Městec

Ve Vojnově Městci na vás bude čekat druhý ročník Velikonočního jarmarku, který se bude konat v sobotu 9. března 2024 od 10 do 16 hodin ve prostorách sokolovny. Tato akce je předzvěstí jara a Velikonoc. Těšit se můžete na rozmanité stánky plné řemeslných výrobků, kde lze najít vše od ručně malovaných kraslic po domácí pečivo oceněné klasou, což slibuje návštěvníkům autentický a nezapomenutelný zážitek.

Nejenže bude možné nakoupit jedinečné výrobky jako jsou velikonoční a jarní dekorace, výrobky z přírodní keramiky, ale jarmark nabídne i rozličné gastronomické pochoutky včetně tradičních perníků a českého sušeného švestkového koláče. Těšit se můžete i na ručně vyráběné předměty z lepeného textilu, macramé bižuterii, a dokonce i ekologické produkty, jako jsou včelí produkty a přírodní kosmetika.

Pro ty, kteří vyhledávají nejen krásné věci, ale i kreativní zážitky, bude součástí jarmarku i tvůrčí dílnička a pletení copánků, a to nejen pro nejmenší návštěvníky. Jarmark navíc otevírá dveře i pro nejmladší generaci, neboť se do akce zapojí i místní mateřská a základní škola, která přispěje svými výrobky.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Velikonoční jarmark

9. 3. Prohlídka Hotelu Medlov s majitelem - Fryšava

Prohlídka Hotelu Medlov s majitelem Janem Piskořem nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do zákulisí jednoho z nejikoničtějších hotelů, který se může pochlubit bohatou historií a architektonickými skvosty. V sobotu 9. března se zájemci mohou těšit na prohlídku nové i staré části, během níž majitel hotelu osobně představí nejen veřejnosti obvykle skryté prostory, ale také zajímavosti z historie budovy. Hotel Medlov, jehož počátky sahají do 30. let 20. století, byl oblíbeným místem setkávání tehdejších celebrit jako Jan Werich či Jiří Voskovec. Jeho současná podoba, zformovaná v 70. letech podle návrhu architekta Jiřího Herzána, reflektuje eleganci bruselského stylu, doplněnou o originální umělecké prvky od předních českých umělců a řemeslníků.

Po prohlídce se od 20:00 hodin uskuteční degustace šampaňského, kterou povede spolumajitelka Klára Piskořová. Účastníci se mohou těšit na pět vybraných druhů šampaňského a zasvěcené vysvětlení, které jim přiblíží nejen rozdíly mezi jednotlivými druhy, ale také zajímavosti ze světa šampaňského. Tato událost představuje výjimečnou příležitost pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více o historii a umění spojeném s tímto jedinečným nápojem.

Foto: Se souhlasem Kláry Piskořové

Prohlídka Medlova s majitelem

Další akce na Vysočině

Oslava MDŽ v ALA hotelu - V pátek 8.3. můžete oslavit Mezinárodního dne žen v ALA hotelu Bystřice nad Pernštejnem, který byl nedávno oceněn portálem spa.cz jako nejlepší wellness hotel. Hosté wellness centra obdrží nápoj zdarma, ale všechny ženy také získají poukaz na další návštěvu wellness centra. Užijte si den plný relaxace, pohody a zaslouženého odpočinku ve znamení vděčnosti všem ženám.

Foto: Petra Zezulová

Wellness v ALA hotelu

Divadlo Dva tovaryši v Rovném - V neděli 10. 3. Kundratičtí ochotníci odehrají divadelní hru „Dva tovaryši“ v Kulturním domě Rovné. Nenechte si ujít toto jedinečné představení, kde se představí talentovaní herci v historických kostýmech.

Dětský karneval ve Škrdlovicích - V neděli 10. 3. se můžete připojit ke každoročnímu karnevalu ve Škrdlovicích. Tato slavnost plná her, hudby a smíchu se uskuteční od 13:00 hodin v Kulturním domě. Pro děti i dospělé bude připravena bohatá tombola a program plný hudebních i tanečních vystoupení. Vstupné je dobrovolné.

Dětský karneval v Dalečíně - V neděli 10. 3. mohou děti a jejich rodiče vyrazit na veselý dětský karneval do Dalečína na Bystřicku, který se koná od 14:00 hodin v Kulturním domě. Na všechny čeká bohatý program plný hudby, zábavy a her, včetně tomboly a chutného občerstvení.

Nedvědické divadlo - V neděli 10. 3. se uskuteční v Nedvědici unikátní loutkové divadlo „Golem“, které se koná od 16:30 hodin v obřadní síni. Toto představení, vhodné pro diváky starší šesti let, oživuje staré židovské pověsti v podobě loutkové pohádky a zavede nás do období Rudolfa II., kde se největší alchymisté a umělci snažili oživit hliněného hrdinu – Golema.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz