Hlavní obsah
Cestování

Přes louky a lesy v údolí Bobrůvky za zříceninami, muzeem i skvělým jídlem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Údolí řeky Bobrůvky

Prozkoumejte kouzlo venkovské Vysočiny na dvanáct kilometrů dlohém výšlapu, kde objevíte krásu anglického zámeckého parku, navštívíte dvě zříceniny, malé muzeum a ochutnáte lokální speciality.

Článek

V Mitrově, místní části městyse Strážek, začíná náš dvanáctikilometrový výšlap venkovem Vysočiny. čeká na vás tady atraktivně vyhlížející zámeček Mitrov, sice není přístupný, protože už více jak sedm desetiletí slouží jako domov pro seniory, avšak prohlédnout si můžete volně přístupný anglický zámecký park. Zámek má původ v někdejší středověké tvrzi, která byla přestavěna na zámecké sídlo v 17. století. Jeho majitelé jej pak koncem 19. století nechali přebudovat v novogotickém stylu se třemi křídly doplněnými věžemi na nárožích a nad hlavním vchodem i anglickým parkem. V průběhu 2. světové války objekt ke svým účelům používala mládežnická organizace Hitlerjugend. Po válce sídlo spravovala Katolická charita, poté bylo zestátněno, následně upraveno a od roku 1951 využíváno jako domov pro přestárlé.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Mitrov

Od zámku se pusťte po silničce lemované stromořadím kaštanů, kudy vede i cyklotrasa č. 5235, a ještě než se dostanete do údolí řeky Bobrůvky, narazíte na odbočku k pozůstatkům hradu Mitrov. Ty se nacházejí na úzkém vyvýšeném hřebeni obtékaném ze tří stran řekou. Někdy v 80. letech 13. století hrad Mitrov nechal vybudovat Demeter z Bukové a nazval ho po sobě Dimitrov, zkráceně Mitrov. Vnitřek hradního areálu obtáčela kamenná zeď, jejíž zbytky se dochovaly dodnes, v některých místech byla podepřena kamennými pilíři. Jeho majitelé se postupem času střídali, v roce 1415 se hrad Mitrov dostal do majetku Viléma I. z Pernštejna a Pernštejnové jej pak drželi až do roku 1589. To už byl ale hrad pustý a postupně chátral. Držitelé se střídali, ale sídlo už své někdejší slávy nedosáhlo. Do dnešních dní se dochovaly zbytky hradeb a příkopů, rozvaliny hradního paláce a hranolové věže s gotickým oknem.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Zřícenina hradu Mitrov

Od zříceniny sejděte po silničce do Podmitrova, někdejší vsi v podhradí, kde ještě začátkem 20. století stával vrchnostenský lihovar a mlýn. U objektu bývalého penzionu se z křižovatky turistických cest pusťte po modré značce k osadě Habří. Ve vesničce, kde končí silnice, najdete malé muzeum Svobodný statek č. 1. V něm uvidíte původní artefakty i předměty běžné potřeby nejenom z této nemovitosti s dlouhou historií, ale i z dalších původních domů ve vesničce. Stejně tak se dozvíte bližší informace o dávných obyvatelích statku i Habří. Před místním penzionem se můžete občerstvit prostřednictvím samoobslužného baru.

Foto: Se souhlasem autorky Andrey Buchtové

Atrefakty v muzeu Svobodný statek č. 1

V další části výšlapu se z Habří vydejte po modré značce cestou mezi loukami a přes les až k rozcestí lesních cest, kde opusťte značku a dejte se vlevo k osadě Nivy, která čítá jen několik domů. Projděte přes ni a po zhruba půl kilometru se dejte polní cestou vlevo a pak přes louku ke zřícenině hradu Lísek, také zvanému Bukov a dříve rovněž Bukovec či Lejsek. Hrad byl postaven v polovině 13. století, první zmínka o něm pochází z roku 1285, kdy byl jeho majitelem Demeter z Bukové. Dodnes je patrný příkop, zbytek válcové věže, která měla v průměru asi deset metrů, i pozůstatky paláce, hradeb a přilehlých hospodářských budov.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Zřícenina hradu Lísek

V 80. letech minulého století na hradě proběhl archeologický výzkum, přičemž byl částečně vymýcen hradní příkop, obnaženy základy zdí od nánosů zeminy a zpevněno zdivo hradního paláce i věže. Při této příležitosti došlo k nálezům drobných předmětů, hlavně střepů z nádob a několika mincí ze 13. století či kostí hospodářských zvířat. Výzkumy odhalily rovněž teplovzdušné vytápění hradu, což bylo v době jeho existence ojedinělým komfortem, ale taktéž velké množství hrotů šipek ze samostřílů, což archeology vedlo i k domněnce, že hrad byl možná dějištěm bojů. Podle výzkumů se Lísek nevyužíval už v první třetině 14. století, kdy jeho funkci převzal nedaleký Mitrov.

Podle jedné z dochovaných místních legend se u zříceniny v pravé poledne objevuje tancechtivá víla, před níž se musí mít na pozoru turisté mužského pohlaví, neboť jakmile nějakého uvidí, popadne ho a tancuje s ním tak dlouho, dokud dotyčný muž nepadne vyčerpáním k zemi.

Od zříceniny se pak vydejte zpět, nejdříve po stejné trase do Habří a odtud po jediné spojovací komunikaci zpět do osady Mitrov. Tam můžete výšlap korunovat návštěvou restaurace v mitrovském statku, která nabízí speciality z vlastního chovu, kdy černý bezrohý skot skotského plemene Aberdeen angus můžete vidět i na okolních pastvinách. Čerstvé produkty jsou k mání také ve firemní prodejně.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz