Hlavní obsah
Cestování

Prozkoumejte Vysočinu: Rytíři, trhy a přírodní krásy v jednom víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem autorky Kateřiny Hájkové

Den koní v Centru Eden

Nechte se tento víkend zlákat na Vysočinu! Od rytířských turnajů po jarní trhy, nabízíme vám průvodce nejlepšími akcemi, které region přichystal. Objevte s námi kouzlo víkendových dobrodružství.

Článek

11.5. Den koní v Centru Eden

Příznivci koní a jezdeckých dovedností se mohou těšit na nevšední zážitky v ráji poznání a inspirace na Vysočině, kde se 11. května uskuteční Den koní. Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem bude hostit mnoho jezdců na koních, kteří předvedou rozmanitou paletu jezdeckých disciplín, zábavných aktivit a jedinečných vystoupení, které zaručeně zaujmou nejen milovníky koní, ale i širokou veřejnost.

Jedním z vrcholů dne bude napínavý Rytířský turnaj od kaskadérské společnosti Štvanci. Diváci se mohou těšit na klasický prstencový souboj obohacený o nečekané prvky jako jsou výbuchy, oheň a pyroefekty, které dodají klání na vzrušení. Kromě toho se můžete nechat unést do velkolepého dřevcového klání, kde se rytíři vydají ze sedel do nekompromisního souboje. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou škálu dalších aktivit jako jsou ukázky jezdeckých disciplín, vystoupení ve volnosti, přehlídku plemen koní, barokní ukázku s frískými koňmi či ukázku výcviku koně - sednutí a poslušnost. Bude připraveno svezení na koni nebo oslíkovi, ať už v kočáře, nebo přímo v sedle.

Celodenní program začíná v 9:30 a potrvá až do 17:30, přičemž samotné ukázky jezdeckých disciplín odstartují v 11:00.

Foto: Koruna Vysočiny

Eden Centrum v Bystřici nad Pernštejnem

11.5. Jarní a farmářský trh v Novém Městě na Moravě

Jarní trh a farmářský trh přinášejí osvěžující atmosféru do Nového Města na Moravě, konkrétně na Vratislavovo náměstí, kde se v sobotu 11. května od 8:00 do 12:00 mohou návštěvníci těšit na bohatý výběr sezónních produktů, které nabízejí místní farmáři a řemeslníci. K dispozici budou originální rukodělné výrobky, čerstvé potraviny a množství tradičních specialit, od masných výrobků po mléčné produkty.

Kromě bohaté nabídky produktů bude na trhu také zajímavý doprovodný program. Od 9 hodin ráno zahraje Dechový orchestr Z-UŠáci. Nové Město bude ideálním místem k návštěvě jak pro milovníky kvalitních a čerstvých potravin, tak pro ty, kteří hledají jedinečné a autentické zboží.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Farmářské trhy v Novém Městě na Moravě

11.5. Exkurze za krásami květnatých luk ve Žďáře nad Sázavou

V sobotu 11. května se koná zvláštní přírodovědná exkurze zaměřená na krásy květnatých luk u Černého lesa nedaleko Žďáru nad Sázavou. Akce se uskuteční od 10:00 do 12:00 a účastníci se setkají u přístřešku naučné stezky kolem Konventského rybníka. Program nabídne procházku údolní nivou meandrujícího Stržského potoka, který je lemován mokřadními travinobylinnými porosty a dřevinnými nálety. Hlavním předmětem ochrany této oblasti je vzácný mech srpnatka fermežová. Během procházky budou účastníci mít možnost spatřit i další unikátní rostliny jako prstnatce májové, vachty trojlisté či ďáblíky bahenní.

Louky u Černého lesa jsou od roku 2008 součástí evropského seznamu lokalit NATURA 2000, což značí jejich význam pro biodiverzitu a ochranu přírody. Zajímavostí této lokality je přítomnost bobra evropského, který se sem vrátil v roce 2012 a od té doby významně přispívá k přirozenému vývoji krajiny. Exkurze poskytne návštěvníkům jedinečnou příležitost dozvědět se více o tom, jak bobři transformují lokalitu a jaký dopad má jejich činnost na místní ekosystém. Tato vzdělávací akce slibuje být fascinujícím spojením poznání a relaxace v nádherném prostředí české přírody.

Foto: Koruna Vysočiny

Niva u Černého lesa

Další akce na Vysočině

10.5. ABBA retrohrátky - V pátek se v Městském divadle ve Žďáru nad Sázavou koná benefiční muzikál, který je věnovaný oslavě Dne matek. Od 18:00 hodin se mohou návštěvníci těšit na skvělé podání herců z  Divadelního spolku Rozsochy, kteří oživí slavné hity skupiny ABBA. Toto představení nejen, že nabízí báječný kulturní zážitek, ale také přináší možnost podpořit dobrý účel. Výtěžek z akce půjde na podporu Rodinného centra Srdíčko, které pomáhá rodičům a maminkám v péči o děti. Každá maminka obdrží květinový dárek a pro všechny přítomné bude připraveno chutné občerstvení od studentů Střední školy gastronomické.

11.5. Putování na vrch Kamenice - V sobotu se v Horním Koníkově koná dětská akce nazvaná „Putování na vrch Kamenice k Broučkům“, inspirovaná slavnou knihou Jana Karafiáta. Akce startuje v 16:00 od místního parkoviště a nabídne malým návštěvníkům i jejich rodičům jedinečnou příležitost prožít odpoledne v duchu příběhů malých broučků, které jsou známé svými dobrodružstvími.

Foto: Koruna Vysočiny

Pomník Broučkům na vrcholu Kamenice

11.5. Divadlo PROTON!!! - V sobotu se v Kulturním domě v Novém Městě na Moravě odehraje nevšední divadelní představení divadla Vosto5 s názvem PROTON!!! Tato jevištní reportáž nabídne publiku poutavý pohled na historii zapomenuté české rockové kapely PROTON, která se rozplynula těsně před svým průlomem do širšího povědomí během období normalizace. Představení trvající od 19:00 do 20:15 propojí osudy kapely s dnešními hudebními ikonami a odhalí, jak hluboko mohou být osudy umělců propleteny.

11.5. Hudba českých autorů v hornické kapli - V sobotu se v kapli Nejsvětější Trojice ve Švařci odehraje koncert smíšeného pěveckého sboru Na hlas z Brna. Tento sbor, který byl založen v roce 2019 a vede jej sbormistr Jáchym Hájek, se specializuje na díla českých autorů 19. a 20. století. Kaple Nejsvětější Trojice, známá svou jedinečnou lidovou sakrální architekturou a bohatou historií spojenou s hornictvím sahající až do 13. století, poskytne pro tento hudební zážitek výjimečné prostředí. Koncert začíná v 18 hodin a je skvělou příležitostí jak spojit umělecký zážitek s návštěvou historického místa.

Foto: Koruna Vysočiny

Unikátní poloroubená hornická kaple ve Švařci

12.5. Mezinárodní den maminek - V neděli oslaví Centrum Freedom Art v Nedvědicích Mezinárodní den matek. Akce začne v 15:00 hodin a nabídne kulturní zážitek v podobě operky „Budulínek“ v podání Nedvědického pěveckého sboru Petry Cvrkalové Cvrčci. Po představení bude následovat kreativní dílna zaměřená na výtvarné tvoření, kde si účastníci mohou vyzkoušet své umělecké dovednosti. Tato akce představuje ideální příležitost pro rodiny, aby společně strávily čas v příjemném prostředí a zároveň oslavily jednu z nejdůležitějších osob v jejich životě - maminku.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz