Hlavní obsah
Cestování

Putování Vysočinou za tajuplnou kostnicí i moravským Loch Ness

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Kostnice v Nížkově

Prozkoumejte krásy vysočinského venkova na výšlapu z Nížkova do Žďáru nad Sázavou. Objevte historické památky, unikátní rozhlednu a malebné přírodní scenerie na cestě plné dobrodružství.

Článek

Začátek 23 km dlouhého výšlapu za krásami vysočinského venkova začíná na železniční zastávce Nížkov. První zajímavostí na cestě je unikátní Bukové arboretum s více než čtyřmi desítkami kultivarů buku lesního. Stačí se pod stromy posadit a jen tak se kochat okolní přírodou. Přímo v Nížkově najdete kostnici z roku 1709 s kostmi přibližně osmi tisíc lidí. Až nedávné výzkumy potvrdily, že původ některých kostí sahá až do 13. století. Většina je však z doby, kdy byl v době tereziánských válek v letech 1740 – 1742 v Nížkově obrovský polní lazaret. Když tam vypukla epidemie moru, cholery či tyfu, lidé umírali po stovkách a pohřbívali je do mělkých hrobů v okolí. Později se část kostí dostala do kostnice, kde je podle pověsti do čtyř velkých pyramid srovnal slepý mládenec. Jedna z lebek je oblýskaná dotyky rukou návštěvníků, kteří si na ni sahají pro štěstí. Jizva dokazuje, že kdysi byla lebka čelně rozseknutá, ale později srostla.

Foto: Koruna Vysočiny

Bukové arboretum

Název vsi se odvíjí od cisterciáckých mnichů, kteří v ní v roce 1234 založili klášter a po dobu svého působení stihli vykonat hodně práce. Kromě vybudování dřevěného kláštera založili i vinohrad, což bylo v oblasti raritou. Mnichy vystavěný dřevěný kostel ve vsi po nich zvané Mníškov se stal předchůdcem dnešního svatostánku sv. Mikuláše a postupně došlo ke zkomolení původního názvu na Nížkov. Cisterciáci se po šesti letech přesunuli do dnešního Žďáru nad Sázavou, kde vybudovali větší klášter.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel sv. Mikuláše v Nížkově

Z Nížkova se pusťte po cyklotrase 4336 a pak po žluté značce na kopec Rosička, kde stojí rozhledna. Ta byla v roce 2001 vybudována jako telekomunikační věž, je vysoká dvaačtyřicet metrů a vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 24 metrů. Nahoru vede schodiště se 140 schody a vyhlídka nabízí pohled na část Žďárska, Jihlavska i Havlíčkobrodska. Po cyklotrase se pak vydejte do Sázavy, kde si udělejte odbočku k řece Sázavě, kde objevíte historický dvouobloukový kamenný most. Vznikl po roce 1714, kdy se protrhly hráze Velkého Dářka a dalších rybníků, takže povodňová vlna ve vsi smetla všechny mosty i domy blízko řeky.

Foto: Koruna Vysočiny

Rozhledna Rosička

Přes obec pokračujte po cyklotrase č. 19, jež se za vsí klikatí po bývalé trase železniční trati, odkud pak sejděte vlevo k řece. Tu stejně jako její vedlejší rameno přejdete po mostku a můžete se pokochat pohledem na objekt Šlakhamru. Tato technická památka byla kdysi hamrem, zařízením na zpracování železné rudy, přičemž hamernictví se v oblasti udrželo až do 17. století. Na vodním náhonu bývalého hamru byl následně vybudován mlýn na obilí, který fungoval až do druhé světové války. V roce 1976 získalo chátrající mlýn do správy Technické muzeum v Brně, které tam po dlouhé rekonstrukci otevřelo muzejní expozici, jejíž součástí je také funkční vodním kolem poháněné hamerské kladivo s příslušenstvím.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr

Nedaleko Šlakhamru uvidíte Rozštípenou skálu, skalní útvar se štěrbinou, kudy vede turistická značka, ale ještě předtím se zajděte na louku pod ní podívat na Mamuta – další z betonových soch žďárského výtvarníka Michala Olšiaka. Poté prolezte Rozštípenou skálou a pokračujte přes osadu Šlakhamry až na Konec světa. Ten představuje historickou hranici mezi Čechami a Moravou a již zhruba čtyři desítky let ji střeží figurína hraničáře ve strážní budce, již několikrát obnovená. V průběhu času místy vedla i hranice dietrichštejnského panství, což na okraji lesíka dokládá kámen se dvěma dietrichštejnskými noži.

Foto: Koruna Vysočiny

Rozštípená skála

Z Konce světa vystoupejte na pověstmi opředený vrch Peperek s Čertovým kamenem na vrcholu. Ve středověku se v lokalitě nacházely stříbrné doly, nicméně i ty zničilo silné zemětřesení, které v srpnu 1328 zasáhlo oblast Českomoravské vysočiny.

Od Peperku pokračujte dál k malebnému jezírku Vápenice. Spojeny jsou s ním různé pověsti, přičemž ta nejznámější hovoří o lásce dvou mladých lidí, jimž bylo zapovězeno se vzít. Dívka plakala tolik, až z jejích slz vzniklo jezírko a nešťastní milenci skončili navždy pod jeho hladinou. Ve skutečnosti Vápenice vznikla zatopením vápencového lomu spodní vodou poté, co v něm začátkem 20. století skončila těžba. Už ve 30. letech ale Vápenice figurovala v legendách o tom, že v jejích chladných vodách žijí obludné ryby, což dobový tisk ochotně podněcoval, tudíž z místa se dočasně stalo moravské Loch Ness.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Jezírko Vápenice

U Vápenice vyměňte žlutou značkou za modrou a dojděte na vyhlídku nad Žďárem střeženou Mamlasem, další z Olšiakových soch. Obří betonová hlava z roku 2005 je první skulpturou, kterou výtvarník v okolí vytvořil. Pokračujte dál kolem hospodářského dvora Lyra vystavěného podle návrhu slavného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla k cíli výšlapu u Pilské nádrže. A pokud máte čas a chuť, v sezoně můžete vyzkoušet i nabídku volnočasového areálu Pilák nebo se vykoupat.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz