Hlavní obsah
Cestování

Rodinný cyklovýlet k moři Vysočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Z Nového Města na Moravě k moři Vysočiny.

Vydejte se s rodinou na cyklovýlet z Nového Města na Moravě k největšímu rybníku na Vysočině. Na výletu na vás budou čekat krásné výhledy a ty najzajímavější přírodní památky Žďárských vrchů.

Článek

Trasa 49 km: Vysočina Arena – Sklené –Škrdlovice – Velké Dářko - Radostín – Cikháj – Tři Studně – Vysočina Arena

Cyklovýlet k moři Vysočiny - Velkému Dářku, které je největším rybníkem na Vysočině, začneme ve Vysočina Areně. Z  dějiště těch největších sportovních akcí u Nového Města na Moravě nás čeká náročný výstup až do Skleného. I když se to na první pohled nemusí zdát, výhledy na okolní krajinu stojí za to. Ve Skleném si můžeme odpočinout třeba pod kaštanem Járy Cimrmana a připravit se na krásný sjezd do Světnova, který je odměnou za náročný výstup.

Foto: Koruna Vysočiny

Kamenný most ve Světnově

Ze Světnova pokračujeme dále po žluté značce a dostáváme se po asfaltce do Škrdlovic. Hned na začátku vesničky projedeme okolo sklářské hutě, která navazuje na tradici výroby škrdlovického skla. Po předchozí domluvě si tu dokonce v rámci „Skláření“ můžeme pod vedením zkušeného sklářského mistra vyfoukat vlastní sklářský výrobek.

Foto: Koruna Vysočiny

Skláření

Ze Škrdlovic jsme během chvíle u „Moře Vysočiny“ - Velkého Dářka. Jedná se o oblíbenou rekreační oblast, kde si na své přijdou příznivci koupání, windsurfingu, jachtingu a projížděk na loďkách nebo třeba nudismu. Voda v rybníku si drží po celé léto skvělou kvalitu, sinice se zde prakticky nevyskytují. U hráze najdete hned několik možností se občerstvit nebo také jednu z obřích betonových soch Michala Olšiaka.

Od hráze Velkého Dářka se vydáme po EuroVelo 4 přes Národní přírodní rezervaci Dářko, kde se skrývají unikátní rašelinné ekosystémy, které jsou domovem mnoha ohrožených druhů rostlin a živočichů. Přes podvalové chodníčky se dostaneme až do Radostína.

Foto: Koruna Vysočiny

Národní přírodní rezervace Dářská rašeliniště

U hájovny na Borkách přejedeme hlavní silnici a vrátíme se zpět do kopců. Pokračujeme po modré turistické značce, která nás zavede lesem po vrstevnici kolem jedné z osmistovek Žďárských vrchů - Tisůvky až do Cikháje. Cesta je zde příjemná a bez velkého převýšení, protože vede po bývalé lesní železnici.

Foto: Subregion Velké Dářko

Borky

Od Cikháje na nás bude čekat stoupání po červené značce, ale než se ocitneme v cíli, musíme projet vrchol Žákovy hory po asfaltce vedoucí skrz prales. Žákova hora je cennou ukázkou dlouhodobého přirozeného vývoje smíšeného lesa Žďárských vrchů. Střídání buku, jedle, javoru a smrku na místě bývalého pralesa je chráněno už od roku 1933 a Právě v těchto místech u Stříbrné studánky byla vyhlášena CHKO Žďárské vrchy.

Foto: Koruna Vysočiny

NPR Žákova hora

Pod „Žákovicí“ se napojíme na cyklotrasu č. 1, po které pojedeme až do Kadova, kde si můžeme koupit legendární likér, jehož základem je směs bylin podle určitého poměru, recept je samozřejmě tajemstvím.

Foto: Koruna Vysočiny

Pamětní deska věnovaná líkéru na nejstarším domě v Kadově

U školy se vydáme po žluté a dojedeme k rybníku Medlov. Jedná se o jeden z největších a nejvýše položených rybníků na Vysočině, který byl založen v polovině 16. století Vilém z Pernštejna. Na břehu pak objevíme rozlehlou budovu hotelu, která nabízí jedinečný zážitek s nádechem retra. Stavba vysoké architektonické hodnoty v bruselském stylu vznikla v roce 1974 jako dílo architekta Jiřího Herzána. Současní majitelé se rozhodli tomuto kouzelnému místu vdechnout nový život a obnovit velkolepost, kterou skýtá.

Foto: Hotel Medlov

Medlov

Od Medlova není kam spěchat, teď už je to do cíle jen kousek, tak si třeba na Sykovci, který je nejvýše položeným rybníkem na Vysočině, můžeme smýt pot z předešlých kilometrů. Poslední stoupání na Vlachovice už dáváme s úsměvem a odtud už jen z kopce do Nového Města na Moravě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz