Hlavní obsah
Cestování

Tradice lidových krojových poutí se vrací na Zelenou horu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Putování za Santinim (se souhlasem)

Lidová krojová pouť na Zelenou horu

Staňte se součástí obnovené tradice a vydejte se na svátek svatého Václava do Žďáru nad Sázavou. Na Zelené hoře se sejdou folklorní soubory nejen z Vysočiny.

Článek

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, klenot barokní architektury, se opět dostává do středu pozornosti. Důvodem není pouze jeho výjimečná historie a architektura, ale také dvě významná výročí, která si připomínáme. Jak to tak v životě bývá, události se střídají mezi radostnými a nepříjemnými a Zelená hora není výjimkou.

V roce 1722, na svátek svatého Václava, byl kostel vytvořený výjimečným architektem Janem Blažejem Santinim Aichelem slavnostně posvěcen. Byla to doba radosti a nadšení z dokončení této nádherné stavby, která se stala vrcholem barokní architektury. Ovšem smutná správa následovala o rok později, když na počátku zimy v roce 1723 slavný architekt Jan Blažej Santini náhle zemřel. Jeho geniální umělecký odkaz však zůstává dodnes a dodává kouzlo tomuto místu.

Foto: Koruna Vysočiny

Lidová krojová pouť

Historická tradice na Zelené hoře

Od vysvěcení poutního kostela uplynulo již tři století a během té doby se stalo zvykem, že k jeho pěti branám směřují procesí poutníků ze všech stran historické zemské hranice, poblíž které se kostel nachází.

Pouta, která spojují náboženské a kulturní tradice, byla obnovena díky úsilí Farnosti Žďár nad Sázavou II a spolku Putování za Santinim. Na Lidové krojové pouti se sejdou představitelé a soubory zabývající se folklorní hudbou a tancem. Nejenže mají příležitost zúčastnit se duchovní stránky pouti, ale také se prezentovat v neformálním festivalovém programu.

Foto: Putovani za Santinim

Lidová krojová pouť

Rok 2022: Úspěšná spolupráce a nečekané počasí

Minulý rok byla Lidová krojová pouť spojena s Horáckým sdružením folklorních souborů. Díky této spolupráci se akce zúčastnili členové 11 souborů a mnoho jednotlivců v tradičním kroji se k nim přidalo. Bohužel nepřízeň počasí donutila účastníky přesunout festivalový program přímo do prostor poutního kostela. Přesto se akce zúčastnilo přibližně 250 účinkujících v krojích.

Foto: Putování za Santinim

Lidová krojová pouť

Čtvrtý ročník bude opět v duchu přátelského setkání

Letošní 4. ročník Lidové krojové pouti se chystá na den státního svátku sv. Václava, konkrétně na 28. září. To už bude z velké části dokončena rekonstrukce ambitů poutního kostela, což umožní konání pouti přímo v poutním poli zelenohorského areálu. Pořadatelé doufají, že se i v letošním roce slavnosti zúčastní soubory nejen z Vysočiny, ale i z dalších míst České republiky. A že se jim opět podaří udělat z letošní akce stejně úspěšnou a přátelskou událost, jakou byla v minulých letech.

Program poutního setkání 28. září:

  • 9.00 – 10.00 Sraz účastníků v areálu Zámku Žďár nad Sázavou.
  • 10.00 Přivítání a zahájení pouti u baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše
  • 10.30 Poutní průvod na Zelenou horu za doprovodu hudby
  • 11.00 Poutní Mše svatá za doprovodu lidových svatojánských písní v podání Horácké muziky v Poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
  • 12.00 – 14.30 Setkání a představení zúčastněných folklorních souborů a dětských pěveckých sborů v ambitech poutního kostela

Takže si zapište zářijové datum do diáře, protože Lidová krojová pouť na Zelené hoře bude plná hudby, tance a přátelských setkání. Přijďte oslavit naše kulturní dědictví na tomto jedinečném místě, které spojuje minulost a současnost v nádherné harmonii.

Foto: Koruna Vysočiny

Lidová krojová pouť

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz