Hlavní obsah
Cestování

Trošku jiný výlet: Po křížových cestách Vysočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Strom života na konci Cesty života

Křížové cesty jsou součástí našeho dědictví, jejich návštěva však není omezena jen na věřící lidi. Cesty jsou umístěny na místech s krásným výhledem a vy tak můžete poznat Vysočinu z jiné perspektivy.

Článek

Pokud hledáte netradiční výlet, rozhodně se vydejte do Koruny Vysočiny, konkrétně do oblasti mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě. Svůj výlet začněte na vlakové zastávce na Veselíčku, kde najdete oblíbenou hospůdku s funkčním orchestrionem. Orchestrion na Veselíčku je jedním z mála fungujících orchestrionů v České republice. Byl vyroben po roce 1902 ve Vídni výrobcem orchestrionů Diega Fuchsea a dodnes si pustíte staré kankány, „kmochovky“ a lidové písně.

Foto: Koruna Vysočiny

Orchestrion na Veselíčku

Z Veselíčka se vydáte po místní komunikaci směrem do Jam. Pokud budete mít chuť, zastavte se u přírodní památky Šafranice, kde se nachází rašeliníkové louky u Lesního rybníka s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů.

Na konci Jam čeká na vaše děti velké dětské hřiště, kde se můžou vyřádit. Vaše cesta však bude pokračovat po Cestě života, což je deset zastavení s pozitivním desaterem životních zásad, která vede až ke Stromu života na vrcholu Vejdoch.

Foto: Koruna Vysočiny

Cesta života

Po dobytí Vejdochu se vydejte po místní komunikaci až do Slavkovic. Když budete procházet vesničkou, jedna z prvních budov, kterou uvidíte, bude rychta, ve které můžeme navštívit galerii Obrazy z Vysočiny. V galerii uvidíte díla především krajinářů od autorů jako je Jindřich Zezula, Jaroslav Sodomka, Jan Odvárka, Karel Němec, Alois Lukášek, Josef Jambor nebo Oldřich Blažíček.

V centru Slavkovic objevíte poutní kostel Božího milosrdenství, od kterého vede na vrchol kopce křížová cesta a skládá se z kamenných bloků, na které jsou v horní části upevněny kované reliéfy z nerezové ocele. Jejich autorem je umělecký kovář Pavel Tasovský z Náměště nad Oslavou. Na vrcholu kopce, kde na vás čeká krásný výhled do krajiny, je vztyčen velký kříž, který vytvořil umělecký kovář Josef Tulis z Dlouhého.

Foto: Koruna Vysočiny

Křížová cesta ve Slavkovicích

Ze Slavkovic pokračujete po polní cestě až do Radňovic. Po překonání hlavní silnice se dostaneme do centra vesničky, kde natrefíme na Lurdskou jeskyni. Právě v těchto místech začíná radňovická křížová cesta, která vás zavede na Hrausův kopec. Od třech křížů, které jsou na konci této cesty, na vás čeká asi nejkrásnější výhled do krajiny z celého výletu.

Foto: Koruna Vysočiny

Křížová cesta v Radňovicích

Pokud máte rádi křížové cesty, netradiční výlety nebo chcete objevovat nová a neokoukaná místa, další tipy naleznete zde. Pro milovníky křížových cest je Koruna Vysočiny skutečným rájem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz