Hlavní obsah
Cestování

V pátek můžete navštívit nejkrásnější kostel na Vysočině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Kostel sv. Michaela archanděla ve Vítochově

Ve Vítochově na Bystřicku stojí kostel svatého Michaela archanděla, který podle pověsti osobně posvětil svatý Metoděj. V pátek během poutě budete mít příležitost nahlédnout do jeho interiéru.

Článek

Každoročně na svátek svatých Cyrila a Metoděje směřují davy lidí do Vítochova u Bystřice nad Pernštejnem, aby se zúčastnily vyhlášené cyrilometodějské poutní mše svaté u kostela svatého Michaela archanděla, jednoho z nejkrásnějších kostelů na Vysočině. Kostel, který je běžně zavřený pro veřejnost, je při této příležitosti otevřený všem návštěvníkům. Tuto dlouholetou tradici poutí udržují místní dobrovolní hasiči, kteří za své úsilí obdrželi v roce 2012 ocenění Nositel tradic Bystřicka. Kromě mše svaté čekají na návštěvníky také tradiční kolotoče, výstava a další pouťové atrakce, které doplňují tento výjimečný den.

Jeden z nejkrásnějších kostelů Vysočiny, který měl být údajně posvěcen svatým Metodějem, je významnou a zajímavou památkou s bohatou historií a unikátní architekturou. Tento kostel leží v nadmořské výšce 626 metrů a naleznete ho západně od obce Vítochov.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Kostelík ve Vítochově

Legendy vyprávějí o setkání svatého Metoděje s Dětochem

Na pomezí Čech a Moravy, v hustých a temných lesích, kdysi existovaly stezky spojující obě země. Po jedné z nich se v dávné minulosti vydal arcibiskup Metoděj, v doprovodu několika kněží a zbrojnošů knížecí družiny. Cesta jim přinášela mnoho výzev, jak přírodních, tak lidských, protože nově hlásaná víra nebyla všude otevřeně přijímána.

Zakladatel hrádku Dětoch odpočíval na nádvoří Dětochova a věnoval se výuce svého syna. Když si všiml blížící se skupiny poutníků s knížecími zbrojnoši, byl zvědav, kdo je mezi nimi, a tak je vřele přivítal a pohostil je.

Během návštěvy arcibiskupa Metoděje se Dětoch rozhodl obrátit na křesťanství a rozhodl se vybudovat křesťanský kostel na svých pozemcích. Stavba však čelila mnoha problémům. Až jeden stařec mu poradil, aby zkusil zasadit borovice kořeny vzhůru na okolních kopcích, a stavět tam, kde se strom ujme. Dětoch radu uposlechl a jediná borovice, která rostla tam, kde dříve stála pohanská socha, se ujala. Tento úspěch Dětoch vnímal jako boží znamení a práce na kostele započaly bez dalších překážek. Po dokončení kostela se arcibiskup Metoděj vrátil, vysvětil nový kostel a sloužil první mši u kamenného oltáře.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Kostelík ve Vítochově

Kostel sv. Michaela archanděla ve Vítochově je významnou památkou s unikátní architekturou

Kostel byl vybudován v polovině 13. století a jeho architektura kombinuje prvky románského a gotického stylu. Návštěvníci mohou obdivovat lomený vítězný oblouk, kamenný portál a původní štěrbinová okna. Interiér zdobí trámový strop a hudební kruchta z roku 1969, která slouží jako jižní vstup do věže.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Interiér kostela ve Vítochově

Presbytář kostela je vybaven kamennou klenbou s freskovou výmalbou ze 14. století, doplněnou o ornamentální motivy ze 16. století. Stěny kostela jsou zdobeny malbami Kristových pašijí a na čelní stěně presbytáře je zobrazen poslední soud. Klenba je ozdobena medailony s vyobrazením Boha Otce a symbolů čtyř evangelistů.

K lodi kostela byla přistavěna věž, jejíž horní patro bylo původně dřevěné a stojí na kamenném přízemí z 16. století. Na věži visí dva zvony, jeden z roku 1500 a druhý datovaný rokem 1535. Kostel obklopuje starý hřbitov s kamennou zdí, v jehož blízkosti se nachází márnice, která pravděpodobně sloužila jako obydlí poustevníka a pochází ze stejné doby jako věž.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Unikátně zachovalá fresková výzdoba

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz