Hlavní obsah
Cestování

V údolí řeky Svratky se ukrývá starosvětský Jimramov

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Jeden z pohledů v centru městečka Jimramov

Odhalte tajemství Jimramova, městečka v údolí řeky Svratky s bohatou historií a domovem významných osobností.

Článek

V hlubokém údolí řeky Svratky, na jejím soutoku s Fryšávkou, leží městečko Jimramov. Díky jeho starosvětské atmosféře a krásnému okolí si ho zamiloval třeba významný funkcionář olympijského hnutí Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, nebo v poslední době filmaři. Natáčela se tu celá řada známých filmů a seriálů, třeba Četnické humoresky.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Městečko leží na břehu řeky Svratky

Turisté ale tuhle perlu na horním toku řeky Svratky stále neprávem opomíjí. Městská památková zóna vás mimo jiné provede po stopách slavných rodáků. První zmínka o Jimramovu, který dostal své jméno podle svého zakladatele Jimrama z Medlova, pochází už z roku 1361. Historickému jádru, které bylo vyhlášeno v roce 1990 Městskou památkovou zónou, vévodí budova bývalé školy „U sv. Jana“. V současné době zde najdete muzeum se Síní rodáků.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Sín rodáků

Mezi ty nejslavnější patří spisovatel a evangelický kněz Jan Karafiát, který tu strávil prvních 10 let svého života. V rámci expozice si můžete prohlédnout třeba originální nábytek z jeho pracovny z pražského bytu, nebo sbírku vydání Broučků, a to v různých jazycích, jako je třeba hindština nebo japonština. Dalšími slavnými rodáky jsou bratři Alois a Vilém Mrštíkové, autoři divadelní hry Maryša. Jejich rodný dům stojí na skalnatém ostrohu nad soutokem Svratky s Fryšávkou.

Celou památkovou zónu vás může provést také geolokační hra od Loxper, která zábavnou formou představí jak slavné rodáky, tak historii městečka. Trasu dlouhou necelých 1,5 km si tak užijí zejména děti. Další možností, jak si užít procházku městem, je Putování městy Koruny Vysočiny, kde spolu s Broučkem a Beruškou odhalíte skrytá místa tohoto krásného městečka. Stačí se zastavit jen do muzea nebo úřadu, kde si vyzvednete hrací kartu.

Z náměstí se dostanete do areálu Zámku, který vznikl přebudováním starší renesanční tvrze. Součástí je i velkolepá kamenná hrobka rodu Belcredi, kterým byl zámek po restituci navrácen, a kteří jsou majiteli dodnes.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Katolický kostel v Jimramově

Významnou dominantou obce jsou také dva kostely. Starší katolický kostel je zasvěcen Panně Marii a první zmínka o něm pochází už z roku 1361. Mladší evangelický kostel stojí na místě dřívější modlitebny, kterou si po vydání tolerančního patentu vystavěli místní věřící. Na břehu řeky Svratky, odvěké zemské hranice, stojí funkcionalistická vila lékaře Josefa Železného, která je svým stylem na Novoměstsku naprosto ojedinělá.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Funkcionalistická vila

V centru městečka nevynechejte návštěvu Just Jimramov, měšťanský dům z 19. století, kombinuje historii s moderním designem, aniž by narušil jeho památkovou hodnotu. Toto místo představuje vzor kvalitní architektury v malém městě a je zdrojem inspirace pro návštěvníky. Restaurace vyniká zelenou stěnou plnou květin a bylin, která zlepšuje mikroklima.

Foto: Se souhlasem autora Marka Štukhejla

JUST Jimramov

Okolí Jimramova se rozkládá v nádherné kopcovité krajině a tvoří bránu do Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, domova mnoha vzácných druhů flóry a fauny. Pro milovníky přírody a venkovních aktivit je Jimramov perfektním startovním místem k prozkoumání této idylické části Vysočiny. Můžete se vydat k skalní vyhlídce Prosička, jedné z nejpůsobivějších v okolí. Nedaleko odtud se nachází hrad Skály, kdysi sídlo loupeživých rytířů. Stojí za to navštívit i kopec Kamenice s úchvatným výhledem a památníkem Broučků, právě tady pod jalovcem se měl odehrávat jejich příběh. V místní části Trhnonice na vás čeká příkladně zrekonstruovaný mlýn a pila, který představuje ojedinělou technickou památku.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Mlýn Trhonice

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz