Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Víkendové akce na Vysočině zvou na pouť, koncert legendy i na koně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Škrdlovické sklo

Vysočina ožívá kulturou: festival Jeden svět, vyhlášená pouť v Nížkově, koncert Olympic, výstava sklářského umění, den s koňmi, tradiční trhy i divadelní představení. Užijte si víkend plný zážitků.

Článek

11.-14. 4. Festival Jeden svět v Novém Městě na Moravě

Novoměstská kulturní zařízení ve spolupráci se Spolkem Lysina připravují pro obyvatele Nového Města a jeho okolí zážitek plný poznání a inspirace. O víkendu zde totiž bude probíhat festival dokumentárních filmů Jeden svět, který se zaměřuje na lidská práva. Tato akce posouvá Nové Město na mapu téměř padesáti českých měst, jež se rozhodla upozornit na aktuální a důležitá témata, jako jsou životní podmínky v nedemokratických režimech, válečné konflikty, sociální nerovnosti nebo environmentální problémy. Festival se uskuteční od 11. do 14. dubna v prostorách kulturního domu, kde se návštěvníci mohou těšit na projekce vybraných dokumentů.

Festival nabídne šest snímků, ke kterým se uskuteční moderované besedy a panelové diskuse. Diskutovat přijede řada významných hostů, včetně ukrajinské překladatelky a aktivistky Iryny Zabiiaky, odbornice na sexuální výchovu Dagmar Krišové či advokátky Petry Petrů, jež se věnuje obětem sexuálního násilí. Festival Jeden svět tak slibuje nejen poutavé filmové zážitky, ale také hluboké diskuse o tématech, která nás všechny bezesporu obohatí.

Foto: Se souhlasem autora NKZ

Festival Jeden svět

12.-14. 4. Nížkovská pouť

V Nížkově na Žďársku se již tradičně počátkem dubna schyluje k dalšímu ročníku oblíbené pouti. Tato akce si získala své nezaměnitelné místo v kalendáři nejen díky svému termínu, ale také svým přístupným cenám, které odolávají i v časech drahoty. Nížkovská pouť je příležitostí, jak pro místní, tak pro návštěvníky z daleka, prožít nezapomenutelný den plný zábavy, tradičních atrakcí a autentické atmosféry za lidové ceny. Otevřená bude pro návštěvníky i tajemná kostnice, kterou najdete hned vedle návsi za kostelem.

Pouť dorazí na náves a vy se můžeme těšit na spoustu zábavy. Očekává vás bohatý program plný atrakcí pro všechny věkové kategorie, ať už se těšíte na jízdu na autodromu za 50 kč, sjezd bobovou dráhou za 50 Kč, adrenalin na lavici za 50 Kč, romantické okamžiky na labutích za 30 Kč či skotačení v dětském koutku, vše bude k dispozici za 30 Kč. Tak jako každý rok vás v pátek a sobotu čekají také pouťové zábavy v sokolovně.

Foto: Se svolením autora Václava Šubrta

Pouť

12. 4. Olympic ve Žďáře nad Sázavou

Připravte se na nezapomenutelný hudební zážitek, kdy se v pátek 12. dubna odehraje ve žďárském Domu kultury jedinečný koncert v rámci Trilogy Tour 2024 legendární české kapely Olympic. Tato velkolepá show nabídne fanouškům nejen dechberoucí efekty a projekce, ale především uslyší nejlepší skladby z kultovních alb Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Koncert se stane možná poslední šancí slyšet, vidět a na vlastní kůži zažít toto magické spojení tří zásadních alb, která společně tvoří harmonickou symfonii. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na výběr těch největších hitů z šedesátileté historie kapely.

Foto: Se souhlasem Kultury Žďár

Olympic Trilogy tour

12. 4. Škrdlovické sklo v Bystřici nad Pernštejnem

Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem otevírá své dveře milovníkům skla a designu při příležitosti vernisáže výstavy Škrdlovického skla od renomovaného sklářského umělce Jaroslava Svobody. Zahájení této ojedinělé expozice je naplánováno na 12. dubna a návštěvníci se mohou těšit na detailní průřez Svobodovými díly, která patří k absolutní špičce českého sklářského umění. Výstava se bude konat v prostorách půdní galerie muzea, která nabídne ideální atmosféru pro prezentaci těchto jemných a křehkých artefaktů.

Jaroslav Svoboda, který se se sklářstvím seznámil již v dětství v dílně svého otce, se věnoval nejen technickému pokroku sklárny ve Škrdlovicích, ale s neustálou pozorností sledoval i estetickou stránku výrobků. Ve své kariéře zval k spolupráci přední umělce a zasadil se o rozvoj uměleckého sklářství mezi pracovníky sklárny. Po roce 1990 Svoboda realizoval svůj dlouholetý sen a založil vlastní sklárnu v Karlově, kde pokračoval ve své vášni pro sklářské umění. Nyní mají návštěvníci výjimečnou šanci prozkoumat rozmanitost jeho tvorby, která se vyznačuje inovativním propojením technické zručnosti a výtvarné invence.

Foto: Koruna Vysočiny

Škrdlovické sklo z dílny Jaroslava Svobody

13. 4. Den otevřených dveří Stáje Claudie

Stáj Claudie otevírá své brány a srdečně vás zve na Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 13. dubna. Tato jedinečná akce, která se koná v areálu penzionu Marta v Kuklíku, slibuje bohatý program plný koníčků a jezdeckých ukázek pro celou rodinu. Návštěvníci se mohou těšit na představení stáje, pohled do zákulisí života těchto vznešených zvířat a přehlídku našich koní, kteří předvedou své dovednosti.

Zájemci se mohou těšit na ukázky parkuru a drezury, které představí koně i jezdce v akci. Dále bude připraven program zaměřený na výcvik malých dětí v jezdeckém kroužku, kde se ti nejmenší mohou pod vedením zkušených instruktorů seznámit se základy jezdectví. Jako bonus bude pro děti nabízeno svezení na koních zdarma. Velkým přínosem pro zájemce o jezdectví bude i prezentace ošetření koní, kde Terka Fialová předvede opravy bosých kopyt. Kromě toho se mohou návštěvníci zapojit do tomboly.

Foto: Se souhlasem Eden Centra

Výcvik koní

13. 4. Farmářský trh v Novém Městě na Moravě

Na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě v sobotu 13. dubna začíná hlavní sezóna čtrnáctého ročníku oblíbených farmářských trhů. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. A aby zážitek byl kompletní, trh bude hostit i prezentaci Regionálních potravin Kraje Vysočina, včetně možnosti ochutnat vítězné produkty.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Trhy v Novém Městě na Moravě

Další akce na Vysočině

12. - 14. 4. Divadlo v Křídlech - Ochotnický divadelní spolek Křídla připravil pro své diváky komediální lahůdku v podobě veselohry Když služebnictvo stávkuje. V pátek a sobotu od 19 hodin a v neděli od 17 hodin se tak dočkáte v kulturním domě vtipných zápletek a nečekaných zvratů, které mají potenciál dobře naladit každého, kdo má rád divadelní umění prokládané špetkou satiry a nadhledu.

12. 4. Šéf na kmíně v Nyklovicích - Připravte se na porci smíchu s divadelním souborem Vířina. Obec Nyklovice vás srdečně zve na divadelní komedii „Šéf na kmině“, která se odehraje v pátek v kulturním domě. Přijďte se pobavit nad peripetiemi gastronomického světa a užijte si večer plný vtipných zvratů a kulinářských katastrof.

13. 4. Bystřický kostitřas - V sobotu 13. dubna 2024 ovládne Kulturní dům v Bystřici nad Pernštejnem tanec v jeho nejdivočejších formách. Soutěžící ze všech koutů republiky se zde představí v různých kategoriích, od aerobiku po street dance, moderní a disco dance až po show dance a art dance. Tato soutěž je skvělou příležitostí pro tanečníky všech věkových kategorií, od předškoláků po seniory, aby předvedli své dovednosti a sdíleli svou vášeň pro tanec s podobně naladěným publikem.

13.4. Na staré chalupě - Folklórní večer Na staré chalupě v Městském divadle ve Žďáru nad Sázavou láká na bohatý kulturní program, který se uskuteční od 18:00. Milovníci tradiční české kultury se mohou těšit na vystoupení žďárských folklorních souborů Studánka, Kamínek, Rozmarýnek a Bystřinka. Ke koloritu večera přispějí svým uměním také Horácké muziky a dětské lidové muziky Josefka. Jako host večera vystoupí Soubor písní a tanců Bzenčan, kteří zaručeně rozproudí atmosféru svými živelnými vystoupeními.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz