Hlavní obsah
Cestování

Výlet do Koníkovského polesí - jeden pomníček vedle druhého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Nejstarší smírčí kámen Vysočiny - Pytlácký kámen

Jen málo míst na Vysočině dokáže přilákat milovníky tajemna a historie tak, jako Koníkovské polesí. Toto zalesněné území, je plné pomníků a připomínek tragických událostí.

Článek

Pomníčky, památníčky, pamětní desky, ať už týkající se tragické či jiné události, anebo spíše ze soudku recese, některé známé a jiné neztotožněné, je možné objevit v Koníkovském polesí na Novoměstsku v Kraji Vysočina. Nejznámějším z nich je Vlčí kámen s památníkem věnovaným zastřelení posledního vlka, jehož 2. ledna 1830 skolil revírník Marzik a vycpanina se od té doby nachází na hradě Pernštejn…

Start výšlapu za nejznámějšími pomníčky Koníkovského polesí trasou, která se různě kroutí, je v Zubří, malé obci nedaleko Nového Města na Moravě. Od Zuberského rybníka se pustíme po zelené značce kolem rekreačního střediska a na křižovatce účelových komunikací najdeme Stopu Járy Cimrmana odlitou do betonu i s kamennou mohylou. V roce 2006 se odhalení pomníku stalo vrcholem táborové hry dětí z rekreačního střediska.

Foto: Koruna Vysočiny

Kubík

Pokračujeme po neznačené cestě vpravo a poté se napojíme vpravo na modrou, po níž dojdeme k rozcestníku Koníkovské polesí. Odtud si nejdříve zajdeme kousek po žluté ve směru k Zuberskému rybníku, a to ke Kubíkovu kameni, který byl vztyčen na památku Josefa Kubíka zabitého 19. února 1885 padajícím kmenem při kácení stromů. Vrátíme se zpět a sledujeme žlutou značku směr Vlčí kámen a pak neznačené pěšiny, abychom se dostali k další zastávce, již je pomník U Tří srnců. Kámen s erbem rodu Mitrovských má připomínat událost, k níž došlo kolem roku 1940, kdy Vladimír hrabě Mitrovský zastřelil jednou ranou tři srnce. A promptně nařídil, aby místo této události bylo označeno. Poté se již můžeme pustit k Vlčímu kameni – pomníku poslednímu zastřelenému vlkovi na Českomoravské vrchovině. Jak již bylo řečeno, pozůstatky zhruba půlmetrákového zvířete jsou k vidění na Pernštejně.

Foto: Koruna Vysočiny

Tři srnci

Poté, co od ‚vlka‘ vrátíme zpět na zpevněnou cestu, pokračujeme po ní dál a po pravé straně mineme na stromě připomínku tragického konce Josefa Pyšného z nedalekého z Lísku, který v těchto místech v lednu 1899 roku umrznul, a na samém konci komunikace odbočíme pěšinkou vlevo. Po necelých sto metrech vlevo uvidíme pomník věnovaný neznámému zajíci z roku 2005. Plastiku zajíce na podstavci v místě instalovali členové recesistického Prvního evropského neregistrovaného nevládního nezávislého dobrovolného vzájemně prospěšného občanského kruhu přátel restaurací a tvorby nových památek se sídlem v Brně coby poctu všem zajícům, kteří žili a také skončili svůj život v tamních lesích.

Foto: Koruna Vysočiny

Vlčí kámen

Od zajíce se vrátíme a dáme se pěšinkou vlevo na zpevněnou cestu, po ní pak vpravo a následně vlevo na pěšinu vedoucí k další „zpevněnce“. Rovně za nosem dojdeme až ke smírčímu kameni U Pytláka. K němu se váže událost z roku 1569, kdy myslivec Jan zastřelil pytláka Petra Chrástu, bohatého radního z Albrechtic. Podle legendy měl radní v hospodě vyzvat myslivce na souboj s tím, že dojdou na místo a každý bude mít právo jedné rány. První vystřelil Jan a Petra zabil. Aby svoji vinu odčinil, nechal na místě vztyčit smírčí kámen.

Foto: Koruna Vysočiny

Pomník neznámému zajíci

Od kamene poté po lesní komunikaci a zelené značce dojdeme zpět k Zuberskému rybníku. V lokalitě se nacházejí i další četné pomníčky z různých období, nicméně jejich návštěvu je komplikované spojit do okruhu. Každý tak má šanci vybrat si vlastní ‚objevitelskou‘ cestu a při ní hledat další připomínky událostí, které jsou s koníkovskými lesy a jejich okolím spojeny.

Foto: Koruna Vysočiny

Pytlácký kámen

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz