Hlavní obsah
Cestování

Výlet do Třech Studní: Romantický příběh spojený s Otvíráním studánek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Sykovec u Třech Studní

Užijte si výlet do Tří Studních a poslechněte si naživo Otvírání studánek od Bohuslava Martinů, inspirované místními jarními zvyky.

Článek

Poslední květnovou sobotu se již tradičně rozezní v lesním areálu u studánek Vitulka a Barborka ve Třech Studních světoznámá kantáta hudebního skladatele Bohuslava Martinů Otvírání studánek. Námětem pro ni se stala báseň Miloslava Bureše, dalšího rodáka z Poličky. Veršovanou Píseň o studánce Rubínce popisující jarní lidový zvyk, jímž je čištění studánek, Bureš složil v roce 1954 na břehu rybníka Sykovce právě ve Třech Studních, o rok později ji pak Martinů zhudebnil.

Foto: Koruna Vysočiny

Studánka Barborka

Pro skladatele měly Tři Studně specifický význam spojený s jeho vzpomínkami na pobyt v červenci roku 1938, kdy do malebné vesničky přijel na pozvání své žačky, brněnské dirigentky a skladatelky Vítězslavy Kaprálové, jejíž rodina jezdila do Třech Studní na letní byt. Stejně tak vzpomínal na Kaprálovou, řečenou Vitulku, jež zemřela v roce 1940 v 25 letech v jihofrancouzském Montpellier na tuberkulózu. Krátce předtím se ještě stačila vdát za Jiřího Muchu, syna malíře Alfonse Muchy, jehož poznala v Paříži. Skladatelka za svůj krátký život stihla zkomponovat pětadvacet skladeb, dirigovala Českou filharmonii v Praze i Orchestr BBC v Londýně. O její hudební odkaz od roku 1998 pečuje kanadská hudební společnost The Kapralova Society se sídlem v Torontu. Oba umělce ve Třech Studních připomínají pamětní desky na hotelu U Loubů a na vilce číslo 29, kam Kaprálovi kdysi jezdili. Lesní studánka Vitulka je pojmenovaná po Kaprálové a její deska byla v místě odhalena v roce 2003.

Ve Třech Studních, které vznikly v první polovině 17. století jako osada dělníků nedalekých fryšavských hutí na pasece se třemi studánkami, se nachází i řada dalších zajímavostí. Obec se už na počátku 20. století stala oblíbenou rekreační oblastí s čistými rybníky Sykovec a nedalekým Medlovem, kam v létě jezdili především lidé z Brna či Prahy, často z uměleckých kruhů. Dnes si tam můžete prohlédnout kupříkladuminiaturní náměstí Evropské unie, které bylo vyhlášeno v roce 2004 coby ‚nejmenší náměstí světa‘. To už sice neplatí, avšak hlavní atrakcí náměstíčka je stále rozcestník, který vytvořil pražský malíř a grafik Ivan Svatoš, místní chalupář. Na rozcestníku se kromě vzdáleností do různých světových metropolí nachází i speciální malovaná značka s upozorněním, že neidentifikovatelné létající předměty (UFO) jsou povinny dodržovat povolenou přistávací rychlost 9 999 metrů za sekundu.

Foto: Koruna Vysočiny

Náměstíčko ve Třech Studních

Ve Třech Studních můžete vidět také další ze zejména dětmi oblíbených betonových soch žďárského výtvarníka Michala Olšiaka. Jde o hejkala Pepina u penzionu Zátiší a třímetrové Káně umístěné v lyžařském běžeckém areálu za hotelem Horník a nedaleko pláže Sykovce, což je mimo jiné nejvýše položený rybník na Vysočině.

Foto: Koruna Vysočiny

Socha Káně

Ke studánkám v lesním areálu se ze vsi dostanete po zelené turistické značce a za nimi pak po ní pokračujte až k silnici II/353 mezi Skleným a Třemi Studněmi. Přejděte ji a napojte se na lesní účelovou komunikaci. Jděte po ní kolem lomu, pak okraje přírodní rezervace Olšina u Skleného a před turistickým přístřeškem se dejte lesem vpravo do kopce, dokud se nenapojíte na modrou značku, která vás zavede k Brožově skalce představující tři dvacet metrů vysoké rulové skalní bloky s proudem balvanů a sutí na úpatí. Od skály se vraťte zpět po modré značce směřující ke Třem Studním, kde si ještě na trase výšlapu můžete prohlédnout novodobou křížovou cestu s patnácti zastaveními v kombinaci dřeva a kovu.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Brožova skalka

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz