Hlavní obsah
Cestování

Výlet ke třem tajemným zříceninám - Zubštejn, Aueršperk a Pyšolec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Zubštejn u Pivonic

Pokud chcete na výlet plný tajemství a krásných scenérií, pak je pro vás tato trasa jako stvořená. Na Bystřicku objevíte tři zříceniny hradů, které jsou velmi tajemné a zároveň fascinující.

Článek

Trasu výletu naleznete zde: https://mapy.cz/s/bamafuluge

Výlet začíná na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem a pokračuje po modré turistické značce. Po pěti kilometrech dorazíte k zřícenině hradu Aueršperk, který je významnou fortifikační památkou regionu. Hrad byl postaven na konci 13. století a ačkoliv není známo datum založení ani jméno zakladatele, předpokládá se, že ho postavili Pernštejnové.

Nejasné však nejsou jenom počátky hradu. Stejným tajemstvím jsou zahaleny i další dějiny a také zánik. Aueršperk byl v roce 1406 zmiňován jako pustý. Jak, kdy a proč byl opuštěn, není možné určit.

Zřícenina Aueršperku je dnes dominantou kraje a odkazuje nás na doby minulé. Hradní areál je oddělen od okolního terénu příkopem a vnějším valem podkovovitého tvaru. Na vnitřní ploše hradu jsou pozůstatky masivní válcové věže s vnitřním průměrem osmi metrů a množství menších fragmentů zdiva. Hradní zřícenina je přístupná terasovou cestou ze dna údolí a po spádnici z jihu.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Aueršperk

Od Aueršperku pokračujte po modré turistické značce, po staré vozové cestě do údolí Bystřicky, kterému se také říká Svatojánské údolí. Turistická trasa vás provede přes Pivonice až na majestátní zříceninu hradu Zubštejn.

Historie hradu sahá do první třetiny 14. století, kdy byl vystavěn v gotickém slohu pány z Pernštejna jako sídlo samostatné rodové větve. Hrad měl strategickou polohu a střežil hlavní osu kolonizace, řeku Svratku. Během své historie prošel mnoha přestavbami. Prvotní výstavbě přísluší jádro hradu se vstupní věží, která působila dojmem štítu vůči straně ohrožení. Na opačném pólu stál rovněž věžovitý palác. V roce 1358 přešel hrad do rukou markraběte Jana Jindřicha a byl přejmenován na Zubštejn. Tehdy došlo pravděpodobně také k přestavbám, ze kterých vznikl druhý palác s dvěma dochovanými klenutými podlažími, které jsou dnes nejvýraznějším pozůstatkem hradu.

Zubštejn má bohatou historii, avšak po smrti Jana Jindřicha Jošta se stal lénem a byl zastavován kvůli nedostatku peněz. Od roku 1446 byl opět v držení rodu Pernštejnů, kteří ho využívali a pečovali o jeho vybavení a opevnění. Nicméně od 16. století se postupně ztrácel na významu a v roce 1547 a pak definitivně v roce 1596 byl uváděn jako „zámek pustý“. Dnes jde o impozantní zříceninu s délkou dispozice 275 metrů a plochou 1,7 hektarů.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Zubštejn

Po prohlídce Zubštejna se vydáte po červené značce směrem na Vír a za Kobylnicemi dojdeme na hrad Pyšolec. V roce 1350 byl hrad v držení Filipa z Pernštejna, ale již v té době byl poškozený. Poté byl získán jako zástava Ješkem z Kravař a Ješkem z Kounic, ale brzy byl obnoven. Po roce 1353 patřil Jimramovi z Pernštejna, a poté markraběti Janovi a Joštovi, pánům z Kunštátu, Kralic a Lomnice. Od roku 1446 se stal opět majetkem Pernštejnů, ale ve druhé polovině 15. století zpustl a v roce 1464 byl zbořen.

Hrad byl pojmenován podle slova „opyš“, což znamená výběžek šíje. Zbytky hradu se tyčí vysoko nad řekou Svratkou, která obtéká hrad ze tří stran a chrání ho spolu se skalnatými srázy. Zbývající stranu chránil velký příkop a val. Přístupová cesta vedla od jihozápadu, ale byla třikrát přerušena hlubokými příkopy, přes které vedly padací mosty.

Hrad Pyšolec je zajímavý také díky své architektuře. Východní části hradu vévodila mohutná válcová věž o průměru 9,5 metrů a původní výšce kolem 25 metrů, s vnitřní šachtou o šířce pouhých 1,2 metru. Velká část věže se zachovala dodnes. Nedaleko věže byla do skály vylámána cisterna. Posledním zbytkem opevnění je pak severní pilíř opevnění přímo nad vodní nádrží Vír II.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Pyšolec

Červená značka nás dovede až do Víru, kde se napojíme na žlutou značku a budeme se vracet okolo řeky Bystřice zase zpátky do Bystřice nad Pernštejnem. Ovšem nesmíme minout Hrdou Ves. Zde se od roku 2007 nachází Vírský mlýnek, technická hříčka, která nadchne zejména děti, ale pobaví i dospělé. Jedná se o dřevěné panoptické hejblátko, složené z dvaceti dřevěných postaviček a uváděné do chodu vodní silou. Jedná se o repliku původního mlýnku, který se nacházel na Rovečínském potoku u chalupy pana Vincence Navrátila. Ten své dílo tvořil postupně několik desetiletí. Po jeho smrti skončil mlýnek v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě.

Foto: Koruna Vysočiny

Vírský mlýnek

Výlet po zříceninách hradů Aueršperk, Zubštejn a Pyšolec je fascinujícím způsobem, jak objevovat historii a krásu českých krajů. Slibujeme vám, že si to v Koruně Vysočiny užijete!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz