Hlavní obsah
Cestování

Výlet na venkov údolím Svratky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohled na Dolní Čepí do údolí Svratky

Prozkoumejte venkov v údolí řeky Svratky. Na výletě budete mít příležitost prozkoumat nejen údolí, ale objevíme staré kostely, přejdeme nejstarší dřevěný most a ochutnáme skvělou místní kuchyni.

Článek

Trasa výletu: Nedvědice - Černvír - Křížovice - Skorotice - Chlébské - Dolní Čepí - Ujčov - Nedvědice

Výlet do přírody Vysočiny začneme u turistického informačního centra v Nedvědici, které skrývá skutečný poklad - mincovní expozici. Tato expozice představuje 284 mincí, které byly nalezeny v nedalekém Dolním Čepí v roce 2016 a kam se dneska také ještě podíváme. Můžeme si prohlédnout stříbrná platidla z různých evropských zemí z období od 16. století až do konce třicetileté války. Expozice je také doplněna ukázkami různých variant nedvědického bílého, modrého, šedého a dokonce i růžového mramoru, prohlédnout si můžeme také původní ruční kamenické nářadí. Expozici si můžeme prohlédnout zdarma během otevírací doby informačního centra.

Foto: Koruna Vysočiny

Expozice mincovního pokladu

Z Nedvědice se vydáme po červené značce podél řeky Svratky směrem k vesničce Černvír. Zde najdeme nejstarší krytý dřevěný most na Moravě, který byl postaven již v roce 1718. Trámová konstrukce mostu měří 32 metrů na délku, 2,6 metrů na šířku a mostovka se nachází v průměrné výšce 4 metry nad hladinou řeky. Most byl postaven především z jedlového dřeva, některé části z dubového dřeva.

Foto: Koruna Vysočiny

Nejstarší dřevěný krytý most na Moravě

Nedaleko mostu se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie, který stojí na skalním ostrohu nad řekou Svratkou od roku 1228. Uvnitř svatostánku se nachází vzácné řezbářské práce a především gotické nástěnné malby, které mají nejen uměleckou, ale i dokumentární hodnotu. Zajímavostí je také oltář, který sem byl převezen z kostela sv. Linharta v Mušově, který jako jediný zůstal stát na ostrově Věstonické nádrže, které je součástí vodního díla Nové mlýny.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Pokračujeme dále po naučné stezce přes řeku Svratku a stoupáme ke Křížovicím. Nad lesem se nezapomeneme pořádně rozhlednout. Ta nejkrásnější vyhlídka nás čeká na konci Křížovic, u dřevěného srdíčka, kde je to opravdový ráj pro oči. Doubravník i Nedvědici budete mít jako na dlani. V Křížovicích se nachází Galerie z ruky, která je umístěna v původní stodole a zaměřuje se na moderní umění. V dolní části galerie se pravidelně konají autorské výstavy a v horní části galerie jsou vystaveny obrazy autorů kmenových.

Pokračujeme po hřebeni do Skorotic, kde najdeme ukázkovou obdélníkovou náves s krytou kapličkou Panny Marie, která zde stála již ve 14. století. Další zajímavou budovou je bývalá škola z roku 1895.

Foto: Koruna Vysočiny

Kaplička ve Skoroticích

Zde se připojíme na zelenou turistickou značku a dostaneme se do údolí Chlébského potoka. Pokud máme dostatek sil, můžeme si projít naučnou stezkou Přírodní památka Chlébské údolí, která je tvořena přirozenou olšinou. V Chlébskem u bývalého mlýna zabočíme vlevo a vydáme se kolem několika dřevěných roubených staveb. Stavba č.p. 2 je téměř uzavřený statek s obytným stavením a výměnkem. Budova s č.p. 6 je ve svahu situovaná drobná roubená chalupa na kamenné podezdívce o minimálních rozměrech obytné části.

Po cestě do Dolního Čepí narazíme na betonový pomník II. světové války, který připomíná partyzánské skupiny Jermak, Kozina a Záře, které zde operovaly. Sídlem partyzánského štábu byla osada Horní Čepí. Obyvatelstvo zdejšího kraje pomáhalo těmto skupinám nejrůznějšími způsoby. Na trvalou památku partyzánských útvarů, byl mezi Horním a Dolním Čepí v roce 1975 vybudován pomník, kde se každý květen koná vzpomínková akce.

Foto: Koruna Vysočiny

Pomník II. světové války

V Dolním Čepí na nás čeká opravdový architektonický poklad, kterým je kostel sv. Václava. Jedná se o jeden z mála kostelů, který ve své historii prodělal jen nepatrné stavební úpravy. Podle některých historiků byl kostelík vystavěn v 15. století, některé prvky však naznačují, že kostel byl postaven už ve století 13. Jedná se o pozdně románskou stavba s půlkruhovým závěrem a hranolovou zvonicí, která je obklopená kamennou ohradní zdí. Kostel má mohutné kamenné zdi, dřevěný rovný strop a portál v jižní zdi lodi.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel sv. Václava v Dolním Čepí

Z Dolního Čepí se vydáme do Ujčova, kde objevíme penzion s výbornou domácí kuchyní z místních surovin. Jako bonus bude výběrová káva z brněnské pražírny. Po skvělém obědě a povzbuzujícím espressu se vrátíme na cestu. Červená turistická značka nás tentokrát podél toku řeky Svratky vrátí zase zpátky do Nedvědice.

Na závěr se určitě stavíme v turistickém informačním centru, kde si jako suvenýr můžeme koupit Pernštejnský elixír, což je jemný bylinný likér s výbornou chutí a blahodárnými účinky na zažívání. Vyrábí jej palírna, která vznikla v roce 1518 díky Vilému z Pernštejna. Tato regionální specialita je ozdobená ručně vyrobenou keramickou pečetí se znakem rodu Pernštejnů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz