Hlavní obsah
Cestování

Výlet za zlátnoucím listím přes skály Žďárských vrchů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Vyhlídka na Malinské skále

Projděte se kolem památníků, vyhlídek a malebných vesnic, jako jsou Blatiny a Krátká. Na trase objevíte skalní útvary i zajímavá historická místa, která vám nabídnou klidný únik do srdce Vysočiny.

Článek

Vycházka podzimní přírodou za krásou dalekých výhledů a do všech odstínů žluté a červené zbarvujícího se listí začíná v Samotíně. Malá osada se dvěma desítkami trvalých obyvatel ve vysočinských Žďárských vrších je místní částí Sněžného. Vesnička s rozptýlenou zástavbou venkovských usedlostí mezi loukami, poli a lesy, kde končí silnice, byla v době II. světové války jedním z opěrných bodů v okolí operujících partyzánských oddílů a později vyhlášená dnes již zaniklou hospodou, kde ještě v 80. letech minulého století hostinský Emil Tlustoš vyráběl vyhlášený Samotínský vánek. Když však v roce 1988 oblíbený hospodský zemřel, aniž by recepturu nápoje někomu předal, zanikla i výroba likéru. Na tuto tradici se později v okolí pokusili navázat další výrobci, takže nedaleko od někdejší samotínské hospody mohou lidé ochutnat originální likér Drátovánek. Od rozcestníku Nad Samotínem za parkovacím pláckem je to po zelené značce necelý kilometr. Při cestě kousek za parkovištěm je k vidění také pomník v podobě kamenné desky věnovaný partyzánům z oddílu Zarevo (Záře).

Foto: Koruna Vysočiny

Samotín

Zelené značení směřuje dále přes louku k vyhlídkovému místu, kde se nachází i Monument Radka Jaroše, což je čtyři metry vysoký a čtrnáct tun těžký kámen věnovaný známému horolezci z Nového Města na Moravě, jenž právě na nedaleké skále Drátník v 80. letech 20. století sbíral své první lezecké zkušenosti. Výhledy se z louky otevírají nejen na vesničku Blatiny ležící pod ní, ale pozornost upoutá například i výrazná modrá kupole objektu podniku Řízení letového provozu ČR na Buchtově kopci vykukující z lesů na obzoru.

Foto: Koruna Vysočiny

Drátenická skála

Vyšlapaná pěšina vede přes louku k okraji lesa, v němž se napojí na červené značení vedoucí kolem Drátníku (Drátenická skála, Dráteničky). Zhruba dvě stě metrů dlouhá skalní hradba je rozčleněná do několika vrcholů a ke svým aktivitám ji využívají především horolezci. Červená značka následně zamíří k rozcestí Dráteničky a odtud vystoupá k Malinské skále, která nabízí poutavé výhledy na okolní krajinu i turistům bez lezecké výbavy. Od Malinské skály se trasa vrací na rozcestí Dráteničky, pak po červené značce klesá do Blatin.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Malinské skály

Blatiny jsou malou osadou, která je, stejně jako sousední Samotín, místní částí městyse Sněžné, taktéž vznikly až na počátku 18. století s rozvojem železářství v oblasti, protože nejenom lesní dělníci měli vrchností povoleno si v okolí stavět obydlí a obdělávat okolní půdu. Blatinami – podle podmáčeného terénu – se ves oficiálně nazývá až od roku 1924, ačkoliv se jí tak lidově říkalo dávno předtím. Nesla však úřední pojmenování Neustift (Novosady). V Blatinách je od 90. let 20. století v provozu kavárna s malou pražírnou kávy značky ze zrn pocházejících z Jižní Ameriky a Indie. A právě různé její receptury je v kavárně kromě jiného občerstvení možné ochutnat, případně si tam zakoupit balíček mleté kávy pro domácí použití.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Podzim v Krátké

Od parkoviště před Blatinami žlutá značka zamíří ke Krátké – další sněženské osadě. Vesnička je skutečně krátká a známá především díky zachovalým roubenkám z počátku 18. století tvořícím památkovou rezervaci. V jednom z kráteckých památkově chráněných stavení se od roku 2020 nachází Dům přírody Žďárských vrchů, kde je k vidění interaktivní expozice proměn Žďárských vrchů v čase. Žluté značení z Krátké pokračuje zpět k parkovišti v Samotíně, přičemž kousek před vesnicí se po pravé straně tyčí kopec Teplá skýtající další vyhlídku do okolí.

Doporučená trasa výletu: https://mapy.cz/s/ratecufuto

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz