Hlavní obsah
Cestování

Výlety, kde se na Vysočině schováte před horkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Ideální výlety v horkém počasí jsou v lesích kolem vody

Chcete uniknout letnímu horku? Vysočina nabízí ideální úkryty v přírodě, kde najdete osvěžující chládek. Přinášíme vám 5 tipů na výlety, které zaručeně osvěží.

Článek

Žákova hora

Pokud hledáte osvěžení v horkých letních dnech, vydejte se na Žákovu horu, jedno z nejcennějších a nejstarších chráněných území na Vysočině. Tato Národní přírodní rezervace, chráněná od roku 1933, představuje unikátní smíšený les a je domovem bohaté flóry a fauny. Naučná stezka dlouhá 2,6 km vás provede lesem, nabídne informace na deseti panelech a zavede k místům jako Stříbrná studánka, kde byla vyhlášena CHKO Žďárské vrchy. Trasa nabízí nejen krásné přírodní scenérie, ale také příjemný chládek v lese, který je ideální pro letní dny.

Pro milovníky přírody a turistiky je zde možnost pokračovat z Žákovy hory na Fryšavský kopec, další osmistovku Žďárských vrchů. Tento kopec je pokryt hustým lesem a nenabízí výhledy, avšak má svůj vlastní kouzelný ráz. Na vrcholu Fryšavského kopce se nachází památník partyzánům a replika jejich zemljanky, která připomíná historii a boj za svobodu v této oblasti.

Úbočí Fryšavského kopce skrývá další zajímavost – pramen řeky Svratky. Tento pramen je začátkem dlouhé cesty řeky, která se vlévá do Novomlýnských nádrží a spojuje se s Dyjí.

Foto: Koruna Vysočiny

Stříbrná studánka na Žákově hoře

Veselský rybník

Veselský rybník u Nového Veselí, jeden z největších na Žďársku, je ideální pro letní výlety. Na jeho břehu se nachází Vodní naučná stezka, ideální pro rodiny s dětmi, s délkou 2,5 km. Stezka začíná u velkého dětského hřiště a během procházky nabízí 10 interaktivních panelů, které vás seznámí s místní faunou a flórou. Na konci trasy si můžete zahrát na xylofon či litofon a využít ohniště s vidlicemi na opékání. Pokud máte energii, můžete pokračovat na druhou stranu rybníka a navštívit ptačí pozorovatelnu na dřevěné věži, která poskytuje skvělý výhled na okolní krajinu.

Pro ty, kteří chtějí více objevovat, doporučujeme pokračovat po modré turistické značce na Velký Babín. Tato trasa vás zavede k vzácnému rašeliništi a pramenu řeky Oslavy, která zde začíná svou 100 km dlouhou pouť.

Foto: Koruna Vysočiny

Vodní naučná stezka u Veselského rybníka

Dářská rašeliniště

Pokud hledáte úlevu od letního horka, naučná stezka Dářská rašeliniště je ideálním místem. Tato stezka vede přes Národní přírodní rezervaci Dářko a Radostínské rašeliniště a nabízí pohled do nitra těchto unikátních lokalit ve Žďárských vrších, kde krajina připomíná severskou tundru.

Tříkilometrová trasa, vhodná pro pěší i kočárky, vede částečně po dřevěném povalovém chodníčku, který vás zavede do srdce blatkového porostu. Na dvanácti zastaveních se dozvíte mnoho zajímavostí o místní fauně a flóře, včetně vzácných druhů rostlin a živočichů, které jsou typické pro rašeliniště. Vyhlídkové plošiny vám umožní zblízka pozorovat tuto unikátní krajinu, aniž byste ji narušovali.

Po procházce můžete zavítat k Velkému Dářku, kde se můžete osvěžit v čisté vodě největšího rybníka Vysočiny. Vysoká kvalita vody je zajištěna díky kyselému prostředí způsobenému rašeliništi, což zabraňuje výskytu sinic. Velké Dářko je ideálním místem pro plavání, vodní sporty nebo jen odpočinek na břehu.

Pokud máte zájem o delší výlet, můžete se vydat k pramenu řeky Doubravy, který naleznete na silnice mezi Radostínem a Vepřovou.

Foto: Koruna Vysočiny

Dářská rašeliniště

Údolí Chlébského potoka

Dalším skvělým místem na výlet v horkých letních dnech je přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka, která je známá svými rozsáhlými porosty bledulí. Ačkoli je toto místo nejvýznamnějším bludištěm na Vysočině a je nejnavštěvovanější na jaře, má své kouzlo i v letních měsících. Procházka po březích potoka je nenáročná a příjemná, a to díky hustému listnatému lesu, který poskytuje osvěžující stín i v horkých dnech.

Rezervací vás provede čtyřkilometrová naučná stezka s pěti zastaveními, které informují o flóře a fauně této oblasti. Stezka je dobře přístupná a zčásti vede po povalových chodnících, což usnadňuje pohyb i v méně příznivém terénu. Olšiny a vlhké louky jsou jen některé z přírodních krás, které zde můžete objevit.

Pokud chcete výlet obohatit o další zážitek, stačí sledovat tok potoka a na jeho soutoku se Svratkou u Nedvědice naleznete rybářský areál, kde si mohou i nezkušení rybáři bez vybavení vyzkoušet, jaké je to ulovit pstruha.

Foto: Koruna Vysočiny

Údolí Chlébského potoka

Trenckova rokle

Posledním skvělým místem, kde se schováte před horkým letním počasím, je Trenckova rokle v údolí řeky Bobrůvky. Do rokle se dostanete z Drahonína nebo z Habří. Tato skalní soutěska je oblíbená díky svým vodopádům a kaskádám, z nichž nejvyšší měří čtyři metry. Divoká a nepřístupná rokle připomíná mnohým turistům Slovenský ráj.

Kromě vodopádů a kaskád je v této rokli možné spatřit vzácný mech zvaný šikoušek zelený, který roste na tlejícím dřevě. Tato rostlina je silně ohrožená a vyskytuje se pouze na několika místech. Samotná přírodní památka je v bezzásahovém území, proto musíte počítat s překážkami v podobě popadaných stromů.

Výlet do samotné rokle je náročný, protože vede po prudkých svazích a skalách, na některých místech je potřeba využít pomocná lana a řetězy. Pro milovníky přírody a dobrodružství je však Trenckova rokle ideálním místem k úniku před letním horkem.

A pokud se vydáte z Drahonína, můžete výlet spojit s koupáním v místním koupališti, kde najdete dětské brouzdaliště, bazén o velikosti 25 × 12 metrů a příjemné občerstvení.

Foto: Koruna Vysočiny

Trenckova rokla

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz