Hlavní obsah
Cestování

Vysočina zve na víkend: Kultura, tradice a Světový pohár horských kol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Komentovaná prohlídka v Novém Městě na Moravě

Komentovaná prohlídka v Novém Městě na Moravě

Připravte se na víkend plný unikátních zážitků na Vysočině! Od závodu horských kol, přes hudební a taneční vystoupení, až po tradiční kantátu v Třech Studních — každý najde něco, co ho zaujme.

Článek

24. - 26.5. Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě

Cyklistická událost sezóny, závod Světového poháru horských kol, se uskuteční už tento víkend Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě. Tato prestižní sportovní akce přiláká závodníky z přibližně 45 států světa, kteří se utkají v olympijských disciplínách Cross country a Short Track. Závodní víkend nabídne kategorie muži a ženy Elite a muži a ženy do 23 let, a také závody Světové série juniorů, což z něj činí skutečný svátek cyklistiky.

Akce je pro fanoušky horských kol skutečným svátkem, neboť novoměstská Vysočina Arena byla desetkrát vyhlášena nejlepším podnikem sezony, díky své burácející atmosféře a skvělým traťovým podmínkám. Zároveň byla v areálu Vysočina Arény provedena významná rekonstrukce, která zahrnovala i nové uspořádání tribun a zlepšení návštěvnických služeb, včetně kvalitnějších sociálních zařízení a atraktivního cateringového prostoru. Nový prostor za tribunou E bude hostit řadu talk show a prezentací, kde se návštěvníci mohou setkat se zajímavými osobnostmi a zhlédnout exhibice.

Foto: Se souhlasem autora Jana Marcaníka

Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě

25.5. Otvírání studánek ve Třech Studních

Poslední květnovou sobotu bude ve Třech Studních opět znít kantáta Bohuslava Martinů Otvírání studánek, která byla inspirována básní Miloslava Bureše Píseň o studánce Rubínce. Tato báseň vznikla v roce 1954 a popisuje jarní lidový zvyk čištění studánek. Hudební dílo, které o rok později zhudebnil Martinů, bude uvedeno v lesním areálu u studánek Vitulka a Barborka, místech, která mají pro skladatele zvláštní význam. Tato událost je dlouholetou tradicí a přitahuje milovníky klasické hudby, kteří chtějí zažít unikátní spojení hudby a přírody.

Pro Bohuslava Martinů byly Tři Studně místo osobního významu, neboť zde v roce 1938 strávil čas na pozvání své žačky Vítězslavy Kaprálové. Kaprálová, významná dirigentka a skladatelka, zde trávila letní měsíce se svou rodinou a ve vesnici jsou jí věnovány pamětní desky. Kaprálová zemřela ve věku 25 let, ale její hudební odkaz je stále živý a pečuje o něj The Kapralova Society. Během slavnosti Otvírání studánek od 14.00 hodin také vystoupí kantátu Bohuslava Martinů pod vedením pěveckého sboru a návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program včetně vystoupení dalších umělců a hudebních těles.

Foto: Koruna Vysočiny

Studánka Barborka

25.5. Komentovaná prohlídka Nového Města na Moravě

Tuto sobotu se v Novém Městě na Moravě uskuteční zajímavá kulturní událost, a to komentovaná prohlídka města pod vedením průvodce Adama Dostála, kterou pořádá Horácké muzeum. Akce se koná od 16:00 a sraz účastníků je u informačního centra Horáckého muzea na Vratislavově náměstí. Prohlídka nabídne návštěvníkům poutavý výklad a přiblíží historii města s důrazem na Vratislavovo a Komenského náměstí, kde se účastníci dozví o významných domech a osobnostech, které zde v minulosti žily.

Prohlídka městské památkové zóny je skvělou příležitostí pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více o historii tohoto malebného města, jeho významných lokalitách a umělcích, ktěří jsou s městem spojeni. Průvodce poskytne účastníkům bohaté informace nejen o architektonických památkách, ale také o historických událostech, které se zde odehrály. Tato prohlídka je ideální pro historické nadšence i pro ty, kdo se chtějí seznámit s městem z nového úhlu.

Foto: Koruna Vysočiny

Komentovaná prohlídka Nového Města na Moravě

25.5. Žďár tančí

Největší neprofesionální taneční událost roku, soutěž ve scénických tancích, se bude konat v sobotu ve Sportovní hale na Bouchalkách ve Žďáru nad Sázavou. Akce přinese celorepublikové vyvrcholení pro tisíc tanečníků napříč věkovými kategoriemi, od dětí po seniory, kteří se představí v  disciplínách jako street dance, moderní a disco dance, aerobic, scénický tanec a show dance. Soutěž slibuje celodenní festival tanečního umění, kde se návštěvníci mohou těšit na energické vystoupení a kreativní choreografie, přičemž každé číslo představí jedinečnou kombinaci stylů a technik.

Foto: Koruna Vysočiny

Se souhlasem autorky Romany Šimurdové

26.5. Traktoriáda v Písečské zmoli

V neděli se můžete vydat na vyhlášenou Traktoriádu, která se koná od 10.00 hodin na motokrosové dráze Písečská zmole nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Tento rok slibuje opět akci plnou adrenalinu a zábavy pro celou rodinu, kde hlavní role patří traktorům v různých soutěžních disciplínách. Návštěvníci se mohou těšit na dynamické sprinty, precizní jízdy zručnosti a atraktivní brodění traktorů přes náročné překážky. Program začíná již v 8 ráno registrací účastníků, po které následuje prezentace strojů a seznámení s celodenním programem.

Pro děti je připraven bohatý doprovodný program plný her, soutěží a zábavných aktivit, které je mají zabavit po celý den. Kromě těchto aktivit nabízíme i širokou škálu občerstvení pro všechny účastníky. Celodenní akce slibuje nejen mnoho vzrušujících momentů pro nadšence do traktorů a techniky, ale také poskytuje ideální příležitost pro rodinný výlet, kde každý najde něco pro sebe.

26.5. Den dětí a spolků v Bystřici nad Pernštejnem

V neděli se Eden centrum v Bystřici nad Pernštejnem zdarma otevře pro veřejnost u příležitosti Mezinárodního dne dětí, kde se již po třetí uskuteční Den dětí plný zábavy a aktivit pro celou rodinu. Od 9:30 do 17:30 budou děti moci navštívit různé stanoviště s kouzelnou školkou, street workoutem, žonglováním a mnoha dalšími aktivitami. Nechybí ani speciální programy, jako je vystoupení spolků a prezentace zájmových organizací. Všechny expozice Edenu budou také přístupné včetně oblíbeného farmakoutku. Pro děti je také připravený vstup zdarma do Městského muzea a do Depozitu Muzeum veterán TATRA klub.

Foto: Se souhlasem Barbory Vaškové - Město Bystřice nad Pernštejnem

Den dětí a spolků v Bystřici nad Pernštejnem

Další akce na Vysočině

24. - 26.5. Výstava trofejí zvěře ve Žďáře nad Sázavou - Tato výstava se uskuteční v sále Hasičské pojišťovny ve Žďáru nad Sázavou. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku rozmanitých trofejí z honiteb z celého okresu, od jelenů až po divočáky. Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet střelbu na laserové střelnici a pochutnat si na specialitách zvěřinové kuchyně. Tento víkend plný myslivecké tradice a přírodní krásy slibuje být atraktivní nejen pro myslivce, ale i pro přátele přírody a širokou veřejnost.

25.5. Farmářský trh v Novém Městě na Moravě - Na Vratislavově náměstí v sobotu bude pokračovat hlavní sezóna čtrnáctého ročníku oblíbených farmářských trhů. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. A aby zážitek byl kompletní, trh bude hostit i doprovodný program od 9.00 hodin. Bude se jednat o tvoření s rodinným centrem Walda při výrobě parfémů a olejíčků, vonných pytlíčků, poznávání květin a bylin, květinové pexeso aj.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Trhy v Novém Městě na Moravě

25.5. Stalingradská slavnost ve Žďáře nad Sázavou - Slavnost, která se koná v prostředí Stalingradského náměstí, přinese den plný hudby a tance pod širým nebem. Akce začne v 9:00 bleším trhem, kde účastníci mohou prodat nebo vyměnit své nepotřebné věci. Od poledne bude možné se zúčastnit společného oběda nebo si dát kávu v přátelské atmosféře. Ve 17:00 se rozpálí gril a začne se podávat Stalingradský burger, což předznamená start večerního programu. O půl šesté vystoupí umělci z projektu KoreasponDance a následovat bude otevřená hodina tance s Bárou Rakušanovou.

25.5. Hravá sobota a noční lázně v Městských lázních - Přijďte si v sobotu zábavný den s hračkami v bazénové hale Městských lázní Nové Město na Moravě. V bazénech budou od 10:00 do 17:00 připraveny nafukovací hračky, míčky do vody, kroužky a rybičky na lovení, hračky pro nejmenší. A pro milovníky relaxu bude prodloužena otevírací doba wellness centra až do 23.30 se saunovými rituály.

Foto: Městské lázně Nové Město na Moravě

Sobota plná her v Městských lázních v Novém Městě na Moravě

25.5. Běh kolem Vírské přehrady - Připravte se na 18. ročník horského běhu kolem Vírské přehrady, který se koná v sobotu. Tato výzva láká běžce na 28 km dlouhou trasu s celkovým převýšením 524 m, vedoucí okolo malebné Vírské přehrady. Trasa závodu vede po málo frekventovaných silnicích, což zajišťuje klid pro všechny účastníky. Během závodu budou pro běžce připraveny čtyři občerstvovací stanice, které pomohou udržet jejich síly. Start i cíl závodu se nachází ve Víru u kulturního domu. Tento ročník nabízí skvělou příležitost jak pro zkušené běžce, tak pro ty, kteří si to chtějí vyzkoušet na delších tratích v nádherném přírodním prostředí.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz