Hlavní obsah
Cestování

Zábava, kultura i adrenalin: Akce na nadcházející víkend na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Malý svět

Víkend na Vysočině slibuje zábavu, kulturu i adrenalin pro všechny, kteří si chtějí užít pestrý program. Inspirujte se a přijeďte si užít volné dny do tohoto malebného koutu České republiky.

Článek

Nadcházející víkend přinese na Vysočinu nezapomenutelné události od fascinujících vědeckých experimentů a vzrušujícího sportu až po výstavy a hudbu.

Malý svět

V sobotu 21. října se v Novém Městě na Moravě chystá nezapomenutelná akce pro celou rodinu! Přijďte do novoměstského kulturáku na Malý svět a zažijte den plný zábavy a vzrušujících dobrodružství.

S Divadlem fyziky a chemie UDiF se podíváte na to, jak se do oblak vznesli první lidé, že není balón jako balón, jestli opravdu musí mít letadlo křídla a jak létají rakety. Všechny určitě zaujme i v UV koutek, kde poznáte zářící věci pod černým světlem. Pro malé inženýry budou připravena výrobní stanoviště, kde si zkusíte postavit lodičku s kolesem a uvidíte, jak ji energie pružinky pošle doprostřed vodní plochy.

Pro ty, kdo hledají vzrušení, bude připravené laserové bludiště. Projděte se mezi laserovými paprsky a zkuste to, aniž byste se jich dotkli. Bude to jako ve filmech o akčním hrdinovi!

Pro děti tu bude také divadelní představení „Bosí rytíři“ od Divadla Damúza, které vás zaručeně pobaví. A pokud máte oblečení, které už nepoužíváte, přineste ho na akci „Recykluj svoje oblečení“ a společně ho vylepšíte a upravíte podle svých představ.

Nechte se unést do světa zábavy, vědy a kreativity!

Foto: Miloš Neuman

Zábavný den pro celou rodinu - Malý svět

Černí rytíři našich lesů

Máte rádi přírodu a lesy? Zajímáte se o divokou zvěř ? Pak vás pozveme do Regionálního muzea Žďár nad Sázavou na výstavu Černí rytíři našich lesů. Tato zajímavá expozice vás zavede do srdce našich lesů, luk a polí, kde se můžete seznámit s divokými prasaty.

Na této výstavě se dozvíte o cestě černé zvěře lidskou historií a kulturou, o její biologii, způsobu života a přirozeném chování. Přiblíží vám historické a moderní metody lovu, mysliveckou latinu a nejdůležitější plemena loveckých psů používaných při lovu černé zvěře. Zjistíte také, jaké škody může tato zvěř způsobit a mnoho dalšího. Na výstavě uvidíte preparáty, trofeje, historické zbraně a seznámíte se s nejvýznamnějšími predátory této zvěře.

Tato výstava je skvělou příležitostí pro všechny přírodovědce, milovníky lesů a zvířat, ale i pro širokou veřejnost.

Foto: Regionální muzeum Žďár nad Sázavou

Výstava Černí rytíři našich lesů

Mistrovství České republiky ve famfrpálu

Nezapomenutelný víkend plný magie a vzrušení na vás čeká ve Žďáru nad Sázavou, jelikož se tu 21. a 22. října uskuteční Mistrovství České republiky ve famfrpálu, netradičním sportu inspirovaném světem Harryho Pottera.

Týmy z celé České republiky se sejdou, aby se utkaly v tomto jedinečném a dynamickém sportu, který kombinuje prvky ragby, vybíjené a házené. V neděli 22. října si můžete užít doprovodný program, pro děti bude připravena hra s názvem „Hledání kamene mudrců“. A to ještě není vše, bude zde také scénické čtení z knih o slavném čaroději, který vás vtáhne do kouzelného světa nebo si o polední pauze můžete pod vedením zkušených instruktorů sami vyzkoušet tento sport.

Nechte se unést do světa famfrpálu a Harryho Pottera!

Foto: Koruna Vysočiny

Famrpál

Koncert Drei Engel

V neděli 22. října si můžete vychutnat jedinečný koncert v Zámku Žďár nad Sázavou. Vokální trio Drei Engel vás provede světem milostných árií, duet a tercet, doprovázené cembalem. Ale to není zdaleka všechno…

Připravte se na dojemné barokní skladby o lásce - mladé, naivní, přelétavé, chápavé, ale také hluboké, bolestné a věrné. Tyto skladby vytvořily barokní operní velikány, jako byli Claudio Monteverdi, který stál u samého zrodu opery, benátský tzv. zrzavý páter Antonio Vivaldi nebo mistr kontrastů Georg Friedrich Händel. A tak tedy vznikl název: Ah! Mio cor… Ó! Srdce mé… Název, který tak výstižně definuje celý večer.

Přijďte si užít tento hudební zážitek do barokní prelatury Zámku Žďár nad Sázavou, který vás zavede do světa nezapomenutelných milostných příběhů a citlivého projevu barokní hudby.

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou (se souhlasem)

Drei Engel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz