Hlavní obsah
Cestování

Zažijte první květnový víkend plný akcí na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

O víkendu bude přístupný secesní dům Residence Veliš ve Žďáře nad Sázavou

Na Vysočině se tento víkend sejdou milovníci historie, kultury a tradic. Přijďte za zážitky!

Článek

3.5. Historické dolování v Koroužném

V rámci prvního květnového víkendu se můžete těšit na přednášku o historii hornictví v oblasti Štěpánovského rudného revíru, která se uskuteční v pátek 3. května ve 18:00 v Obecním úřadu Koroužné. Tuto přednášku přinese Karel Pročka z Muzea Vysočiny Jihlava a Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Posluchači se mohou těšit na zasvěcený pohled do geologického vývoje regionu, historie těžby a dopadů hornictví na současný stav lokality. Přednáška nabídne nejen podrobný vhled do tohoto klíčového průmyslového odvětví, které formovalo místní krajinu, ale posluchači budou mít možnost konzultovat i své nálezy a artefakty. Tato akce láká na objevování minulosti údolí řeky Svratky i v kontextu širších kulturních souvislostí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Hornická kaple ve Švařci

3.5. Divadelní představení Z Kytice

Příznivci české literatury a divadelního umění mají jedinečnou příležitost, Městské divadlo Žďár nad Sázavou otevře své brány poetickému divadelnímu představení inspirovanému klasickými baladami z knihy Kytice od Karla Jaromíra Erbena. V pátek 3. května ve 19:00 se můžete těšit na představení, které k životu probouzí tajemnou atmosféru těchto dojemných příběhů. KDS Effrenata přislíbilo, že Erbenovy slova oživí s citem a vášní, takže diváci mohou očekávat večer plný napětí, romantiky a hlubokých emocí, jež tato literární díla ukrývají.

Foto: Se souhlasem KDS Effrenata

Z Kytice

3.5. Narozeninový koncert Vojtěcha Dingy v Nedvědici

Tento pátek vás čeká jedinečná hudební oslava – Vojtěch Dinga si připomene své 40. narozeniny ve velkém stylu. Koncert se koná v pátek 3. května od 19:00 v sokolovně Nedvědice. Vojtěch, známý svým nezaměnitelným hlasem a hudební energií, se spojí na pódiu s řadou hostů, včetně Robina Puškáše nebo talentovaného cimbalisty Břetislava Španěla a zvukového mistra Luboše Říhy. Tato akce slibuje nejen oslavu Vojtěchova umění, ale také setkání s přáteli při společném hudebním prožitku. Tahle akce vám zaručeně obohatí první květnový víkend na Vysočině.

4.5. Za kováři na Šlakhamr

Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou se v sobotu promění v živou kovárnu pod širým nebem. Na tradiční akci Za kováři na Šlakhamr se sejdou kováři z celé České republiky, aby předvedli své umění a podělili se o tajemství starodávného řemesla. Od 10 do 17 hodin budou moci návštěvníci pozorovat mistrovské údery kovářského kladiva na mobilních výhních i na monumentálním bucharu, který je poháněn silou vody. Je to jedinečná příležitost slyšet dunění kovadliny a cítit horko žhavého železa v historické technické památce. Děti i dospělí zde najdou kromě fascinujících ukázek i příležitost vyzkoušet si kování na vlastní kůži a ukovat si hřebík. A pro ty, kdo by chtěli den strávený mezi kováři jen pozorovat, nabídne památka i doprovodné prohlídky.

Foto: Koruna Vysočiny

Historická kovárna na Šlakhamru

4.5. Otevírání pohádkové stezky na Medlově

Sobota na Medlově bude v duchu pohádek a kouzel! Skřítek Ostružinka zve malé i velké do světa fantazie na zábavné odpoledne plné příběhů a dobrodružství. V sobotu 4. května se od 14:00 můžete těšit na slavnostní zahájení výstavy k dětské knize „Skřítek Ostružinka“ s čtením přímo od autorky Lenky Junové. Ale to není vše – na louce a v přilehlém lese vás čeká pohádková stezka, kde potkáte nejen samotného Ostružinku, ale i jeho kamarády z knihy. Nezapomeňte, že právě tento den se může stát všelicos, protože je to i Den zázraků!

A co by to byl za Den zázraků bez možnosti vyslat svá nejhlubší přání? Na Medlově se neslyší jen pohádky, ale i tichá touha srdcí, a právě proto zde vzniká nová tradice – slavení Dne zázraků každou první sobotu v květnu. V tento den se můžete zúčastnit tvořivých dílniček od 12:00 hodiny, kde si budete moci vytvořit svá bublinková přání a nechat je volně poletovat mezi větvemi Medlovského stromu přání. A možná se i Medlov dočká naplnění svého přání – malého lanového parku. Inspirace a radost čekají na každém kroku, tak přijďte a nechte svá přání létat společně s námi!

Foto: Se souhlasem autorky Kláry Piskořové

Pohádkové odpoledne v Hotelu Medlov

4.5. Traktoriáda v Herálci

Fandové strojů se mohou těšit v sobotu 4. května na Traktoriáadu v Herálci pod Žákovou horou. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program v motoristickém areálu za fotbalovým hřištěm, kde bude možné obdivovat traktory v akci a při soupeření ve více disciplínách. Připravena je i spanilá jízda obcí, couvání s vlekem, silový souboj traktorů a také závod v terénu na čas. Navíc si návštěvníci budou moci vybrat svého favorita a hlasovat v soutěži o nejkrásnější traktor. Pro malé milovníky motorů je nachystán speciální dětský program se šlapacími traktůrky a elektrickými vozítky. Pojďte si spolu s užít den plný traktorů a zábavy!

4.5. Vírské výlety

Vírské výlety, turistický fenomén, který od roku 2000 každoročně vzdává hold přírodě a dědictví našich předků, znovu otevírá své stezky 4. května 2024. Tyto pochody jsou více než jen putováním krajem, jsou pietním aktem k uctění těch, kdo zasvětili svůj život službě druhým. Vírské výlety mají za cíl obnovit v srdcích lidí lásku k procházkám v přírodě, což v dnešní uspěchané a technologií přeplněné době není vždy snadné. Tyto turistické pochody připomínají, že za rohem každodenní reality jsou kopce plné tajemství čekající na objevení, a představují výzvu k opuštění pohodlí domova a vydání se za dobrodružstvím.

V rámci letošního ročníku nabízí Vírské výlety opět několik tras různých délek, aby si každý mohl vybrat tu, která nejlépe odpovídá jeho kondici. Zápis proběhne od 8.00 do 11.00 hodin v kulturním domě a je připraveno 5 tras v délkách od 6 km do 24 km.

Foto: Koruna Vysočiny

Vírské výlety

Další akce na Vysočině

3.5. Večírek s hvězdami v Novém Městě na Moravě - Hudební milovníky na Vysočině čeká výjimečný večer plný kvalitní muziky a skvělé atmosféry. V pátek 3. května se Kulturní dům Nové Město na Moravě promění v dějiště dvojkoncertu s názvem „DR. VYKAPE & DIE VOGELMÄNNER“. DR. VYKAPE, sestava s Joeem Karafiátem na čele, slibuje mix energického vystoupení a hudební virtuosity. S nimi na stejném pódiu vystoupí i Die VogelMänner, v čele se Zdeňkem Zapletalem, a nabídnou posluchačům svůj nezaměnitelný hudební styl.

4.5. Prohlídky historických interiérů Veliše - Milovníci historie a architektury mají příležitost nahlédnout do nitra jedné z nejvýznamnějších budov v centru Žďáru nad Sázavou. V sobotu se konají komentované prohlídky Rezidence Veliš, která je považována za secesní perlou města. Od 9:00 do 12:00 bude možné prozkoumat interiéry tohoto historického skvostu, včetně slavného Masarykova pokoje, a zároveň se dozvědět o historii a důležitosti budovy, jež byla oceněna cenou Zlatá Jeřabina za rekonstrukci.

Foto: Se souhlasem autora Zdeňka Ulricha

Masarykův pokoj v Residenci Veliš

4.5. Hravá sobota v Městských lázních - Přijďte si v sobotu zábavný den s hračkami v bazénové hale Městských lázní Nové Město na Moravě. V bazénech budou od 10:00 do 17:00 připraveny nafukovací hračky, míčky do vody, kroužky a rybičky na lovení, hračky pro nejmenší.

4. - 5.5. Jarní chovatelská výstava v Novém Městě na Moravě - Milovníci zvířat a nadšení chovatelé se mohou těšit na jarní výstavu, která se koná o prvním květnovém víkendu v sobotu a neděli v chovatelském areálu za nádražím ČD. Letošní ročník je zvlášť zajímavý díky spojení s Okresní expozicí chovných samců králíků. Výstava otevírá své brány v sobotu již v 8:00 hodin ráno. Kromě obdivování a možnosti nákupu těch nejlepších exemplářů bude na místě dostupný i široký sortiment chovatelských potřeb a krmiv.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz