Hlavní obsah
Cestování

Zimní prodloužený víkend na Vysočině bude plný zajímavých akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Novoměstský masopust

Prodloužený víkend na Vysočině toho nabízí mnoho. Prozkoumejte zázraky fyziky, ponořte se do pohádky, oslavte masopust nebo poznejte jak pernštejnské ženy měnily Evropu a je toho ještě víc.

Článek

Divy fyziky - Žďár nad Sázavou

V Regionálním muzeu Žďár nad Sázavou se od 1. února do 31. března 2024 koná výstava roku nazvaná „Divy fyziky“. Tato interaktivní a zábavná expozice představuje fyziku a matematiku v hravé a přístupné formě, vhodné pro návštěvníky všech věkových skupin.

Výstava nabídne návštěvníkům jedinečnou možnost prozkoumat zákony fyziky skrze řadu interaktivních zastavení. Můžete se těšit na velký krasohled, kde si procvičíte znalosti osové souměrnosti při skládání obrovských souměrných obrazců. Další exponát vás zavede do světa optických klamů, kde oklamete svůj mozek a nahlédnete do fascinujícího světa ultrafialového záření a způsobu, jakým vidí svět hadi.

Chcete-li zažít něco opravdu jedinečného, můžete se zapojit do aktivit, jako je pohyb obrázků pomocí polarizace, skládání hudby na laserové harfě nebo experimentování v elektrické laboratoři, kde si vyzkoušíte, zda byste dokázali ušlapat dostatek energie pro provoz televize. Staňte se součástí elektrického obvodu a zjistěte, jaké to je být hudebním nástrojem – bez obav, proud vám neublíží! Pro milovníky dobrodružství je připraveno laserové bludiště. Zdaří se vám projít jeho chodbami, vyhnout se paprskům a dostat se k pokladu?

Foto: Regionální muzeum Žďár nad Sázavou

Interaktivní výstava Divy fyziky

Sousedské divadlo - Nedvědice

Ve čtvrtek 1. února se v Nedvědici odehraje představení, které přinese kouzlo divadla přímo do srdce malého města. Sousedské divadlo představí pohádku „O Pavlíkovi a jeho hvězdě“, která je ideální volbou pro rodiny a děti těsně před pololetními prázdninami. Představení proběhne v Obřadní síni v Nedvědici a slibuje večer plný fantazie, smíchu a kouzla.

Příběh vypráví Pavel Šmíd, který se vrací do dob svého dětství, kdy si rád hrál na hledanou a schovávanou. Nyní, když je dospělý, tato vzpomínka mu znovu probudila chuť hrát si a objevovat. Jeho vyprávění nás zavede do světa fantazie a dobrodružství, které osloví jak malé, tak i velké.

Foto: Pavel Šmíd

O Pavlíkovi a jeho hvězdě

Výstava Pernštejnské ženy a Evropa - Nové Město na Moravě

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě přivítá od 2. února do 19. května 2024 fascinující výstavu „Pernštejnské ženy a Evropa“. Tato unikátní expozice představuje významný pohled na evropskou historii a kulturu prostřednictvím životů žen z rodu Pernštejnů.

Výstava, kterou zahájí slavnostní vernisáž 1. února v 16 hodin, nás zavádí do doby, kdy dívky z poslední generace Pernštejnů nacházely svůj nový domov až v daleké Itálii a Španělsku. Jejich příběhy jsou příkladem toho, jak šlechtické ženy formovaly evropskou kulturní identitu.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatou kolekci exponátů, včetně replik historických oděvů a artefaktů, které odhalují vlivy Středomoří na českou kulturu. Výstava nabídne pohled na španělskou dvorskou módu 16. století, včetně šatů Jany z Pernštejna či oděvu královny Anny Habsburské.

Významnou součástí je i interaktivní zážitková část, zaměřená na oblékání tehdejší módy, psaní dobovým písmem a výrobu parfému. Pernštejnský salon pak poskytne návštěvníkům možnost proniknout do vztahů a historie tohoto významného rodu.

Foto: Horácké muzeum

Výstava Pernštejnské ženy a Evropa

Expedice Račín 84 - Radostín

Radostín, malebná obec v srdci Vysočiny, se o víkendu stane dějištěm významného jubilea – čtyřicetiletého výročí recesistického lyžařského závodu „Expedice Račín 84 – Procházkův memoriál“. Tato neobvyklá sportovní událost se uskuteční v sobotu 3. února a slibuje skutečné dobrodružstvím pro všechny účastníky.

Inspirace pro závod vznikla před čtyřmi desítkami let, kdy se skupina „Otců zakladatelů“ vydala na objevitelskou výpravu za novou lyžařskou trasou, která by spojila co nejvíce hospod v okolí Velkého Dářka. Jejich cesta byla plná útrap a bloudění v mlze okolo Račína, ale nakonec se jim podařilo dosáhnout cíle.

Tento rok, na počest této historické události, odstartují závodníci v 10 hodin ráno po výstřelu z děla od radostínské restaurace, která je zároveň i cílem závodu. Speciální motto „Vzhůru do dalších 40 let“ připomíná nejen minulost, ale i budoucí pokračování této nevšední tradice.

Foto: Lenka Mašová

Závodníci volí různý styl

Novoměstský masopust - Nové Město na Moravě

Když se řekne první únorový víkend v Novém Městě na Moravě, myslí se tím jen jedno – Novoměstský masopust. Tato tradiční a veselá akce se letos koná v sobotu 3. února a všichni, ať už s maskou nebo bez, jsou srdečně zváni, aby se přidali k průvodu.

Masopust je oslavou, při níž se setkávají lidé všech generací, aby společně přivítali jaro a rozloučili se se zimou. V ulicích Nového Města na Moravě tak můžete potkat nejen tradiční postavy jako medvěda, turka, bábu s nůší nebo koně, ale i mnoho dalších originálních masek a kostýmů.

Sejdeme se v 14:00 za kostelem sv. Kunhuty, odkud vyrazí barevný masopustní průvod. Průvod bude doprovázen dechovým souborem, který dodá celému průvodu správnou atmosféru. Ale to není vše. Po průvodu se veselí přesune do hlavního sálu kulturního domu, kde bude od 15:30 Masopustní karneval pro děti. Na programu karnevalu bude spousta zábavy: fotokoutek, různé soutěže a hry, speciální karnevalové občerstvení, výtvarné dílny, airbrush tetování a tanec.

Foto: Nové Město na Moravě

Novoměstský masopust

Další akce na Vysočině

Víkend plný her v bazénové hale - Přijďte si užít zábavný den s hračkami v rámci Hravého víkendu 3. a 4.2. do Městských lázní v Novém Městě na Moravě. V bazénové hale budou v sobotu i v neděli od 10:00 do 17:00 připraveny nafukovací hračky, míčky do vody, kroužky a rybičky na lovení, hračky pro nejmenší.

Pohádka O čertovi - V neděli 4. února v 16:00 se na Malé scéně KD ve Žďáru nad Sázavou odehraje divadelní pohádka „Pohádka O Čertovi“. Hlavním hrdinou je čert Florimón, který dostává od Lucifera nelehký úkol. Jeho cesta je plná nečekaných zvratů a dobrodružství, kdy se z pekla dostane až na střechy domů a do světa kominíků.

Foto: Koruna Vysočiny

Neděle s plameňákem v Městských lázních

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz