Hlavní obsah
Zdraví

Boreliozu může přenášet i komár. Přetrvávající potíže mohou být nebezpečné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Borelioza je často skrytou nemocí, která s sebou nese nepříjemné potíže. Nepřenáší ji jen klíště, jak je známo, ale i obyčejný komár, takže se jí nejde jen tak vyvarovat.

Článek

Představte si, že jste unavení i přesto, že nemáte problém se spánkem a spíte dostatečně. Trpíte nechutenstvím, máte zažívací problémy a trápí vás špatná nálada. Neznáte ale důvod. Možná je to borelioza. Teď si možná říkáte, že jste ale neměli žádné klíště nebo měli, ale nechali jste ho zkontrolovat a bylo v pořádku.

Problém je tam, že boreliozu nepřenáší pouze klíště, ale klidně i obyčejný komár. A tomu se vyhnout moc nedá. Samozřejmě se můžete snažit vyvarovat se štípnutí od komára pomocí sprejů, dlouhého oblečení a speciálních nálepek, ale i tak si vás komár najde a minimálně jeden štípanec za léto určitě budete mít.

A když budete mít smůlu a bude se jednat zrovna o nakaženého komára, máte problém. Ideální je štípance pozorovat a jakmile zbělá střed a kolem se objeví červený kruh, měli byste si dojít k lékaři. Toto je totiž znak nakažení a není dobré ho ignorovat.

Boreliozu na první pohled nemusíte poznat, je totiž velmi nenápadná a projevuje se i jako další onemocnění. Potíže jsou vleklé a bezdůvodné. Patří mezi ně únava, teplota, ale i bolest svalů a kloubů. Lze si ji lehce splést s obyčejnou chřipkou, ale po pár dnech mohou potíže ustat a poté se opět objevit. A tak stále dokola.

Léčba boreliozy je náročná a může se táhnout dlouhou dobu a čím později to začnete řešit, tím delší léčba bude. Nepodceňte tyto problémy a boreliozu řešte co nejdříve. Protože neléčené onemocnění může mít dalekosáhlé důsledky.

Pravdou je, že nákaza komárem je méně pravděpodobná, ale není nemožná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz