Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chceme pracovat jen 4 dny v týdnu a určitě ne 8 hodin. Konečně bychom byli spokojenější

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Víkend sotva začal a už končí. Taky máte pocit, že mezi sobotou a nedělí chybí jeden den navíc, který bychom si mohli užít? Vyřešil by to čtyřdenní pracovní týden, někde to už mají.

Článek

Pracovat pět dnů v týdnu a mít jen dva dny volné? Dříve to možná fungovalo, ale čím dál tím více v tom nevidím smysl. V dnešní rychlé moderní době plné stresu lidé potřebují odpočívat více a dva dny opravdu nestačí. Nehledě na to, že jsou lidé, kteří pracují i o víkendu. Samozřejmě – některé profese nemohou mít volné víkendy, to ale nic nemění na více volných dnech.

Tři dny volna a čtyři dny práce jsou mnohem vyváženější a zajistí i větší produktivitu. Člověk má jeden den na rozkoukání druhý vypne, oddechne se a třetí se připraví na nadcházející týden. Navíc čtyři dny práce nezní tak nepříjemně a dlouze.

Samozřejmě firmy kladou důraz na výkon a co největší zisk, ale toho mohou lépe dosáhnout, pokud budou zaměstnávat lidi, kteří budou spokojení, šťastní a psychicky i fyzicky v pohodě. Na tento systém už najeli mnohé evropské země, jako je Island, Německo, Švýcarsko nebo Belgie a nemohou si to vynachválit. Dle dostupných informací to zkouší i některé firmy v Česku, ale jak to vypadá, zatím se to moc neuchytilo.

Říká se, že nejsou lidi. Nejsou, protože někteří nechtějí akceptovat zavedené pracovní podmínky, které se týkají rozvrhnutí pracovní doby, ale samozřejmě i peněz. Proto ti nejlepší nezůstávají doma, ale odcházejí do zahraničí, kde se mají mnohem lépe.

Ani osmihodinová pracovní doba nedává smysl. Spoustu lidí zvládne práci rychleji, ale musí dodržet stanovený čas, takže se potom doslova kopou do zadku místo toho, aby mohli odejít a věnovat se sami sobě. Je to nesmysl! Po vykonání všech úkolů by měl člověk mít možnost jít domů, nikoli ho trápit a držet někde, kde už nemá co dělat.

Nad vším by stálo za to se zamyslet a upravit podmínky. Byli byste pro?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz