Hlavní obsah
Seberozvoj

Čím vyšší ego, tím neschopnější člověk. Psychologický vjem, který platí ve 100 % případech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Životní situace mě učí. Myslím si, že celkem umím odhadnout člověka a teď už vím, jaké poznávají znamení mají ti, kteří nic neumí a nikdy nic nedokázali. Nenechte se taky nachytat.

Článek

Čím více lidí ve svém životě potkávám, tím častěji si je škatulkuji. To slovo možná zní toxicky, ale tak to nemyslím. Stačí první dojem z toho, jak se onen člověk chová, a už vím, jaký cca bude, vychází mi to.

Samozřejmě neříkám, že člověk musí vždycky dát na první dojem a okamžitě ho odsoudit, ale spíš si dopředu zařazuji lidi tam, kam si myslím, že patří. Dále si to ověřím a pak už není o čem přemýšlet.

Chvástání, chlubení, vysoké sebevědomí

Jakmile někdo mluví o sobě, o tom, jak je skvělý, co dokázal, jak dobrý je v práci, kolik bere peněz, jakou zastává pozici a kdo ho všechno má rád, zpozorněte. Nic mu nevěřte, protože takový člověk bývá přesným opakem. Ňoumou, který není oblíbený, do kapsy má hluboko a v práci ani v životě moc schopný není. Samozřejmě tím myslím dospělé lidi nad 20 let, do té doby se to dá ještě tolerovat v rámci probíhající puberty a sbíráním životním zkušeností.

Pravdou je, že lidé, kteří opravdu mají něco za sebou, jsou spokojení a daří se jim v práci, o tom nemluví. Vlastně ti, co se chtějí rozvíjet, o sobě vůbec nemluví. Naopak naslouchají a učí se od ostatních. Z lidí si berou inspiraci a nemají potřebu mluvit o sobě, to jim totiž nic nedá.

A jak praví přísloví: „Potrefená husa se ozve jako první“, na tyto toxické lidi to přesně platí. Také jsou hodně slyšet, často mluví a jsou středem pozornosti. Takovým lidem se vyhýbejte. Nebo ne, možná si je naopak proklepněte a zjistíte, že je ve svém životě mít nechcete.

Vysoké ego, vysoké postavení

Může se stát, že potkáte někoho, kdo je opravdu profesně vysoko a chová se, jako by sežral všechnu moudrost světa. Tito lidé většinou ke svému postavení přišli jako slepí k houslím. Zdědili firmu po rodině, měli dobrý kontakt nebo jen štěstí. A i takoví lidé mohou mít vysoké vzdělání, dnes už není až takové privilegium mít vysokou školu, zvládne to kde kdo. Bohužel.

Moje rada zní: Dobře si vybírejte, kým se obklopujete, s kým mluvíte a komu důvěřujete. Zkoumejte, jak se vyjadřuje, jak vystupuje a jak mluví. A nenechte se zmást!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz