Hlavní obsah
Zdraví

Covid je zpět. Mutace útočí ve velkém a má nepříjemné příznaky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Pokud jste si mysleli, že je covid pryč, spletli jste se. Aktuálně se vezeme na vlně covidové mutace Pirola, která má jasně specifikované příznaky. Poznejte klasickou chřipku od covidu dřív, než ho stihnete roznést.

Článek

Už je to pět let, co nás začala trápit covidová pandemie. Prožili jsme si kruté chvíle, na které snad nechceme ani vzpomínat. Mysleli jste si, že je covid pryč? Kdepak, nikdy neodešel a nyní opět nabírá na síle. Neděste se, jiné už to pravděpodobně nebude. Chřipková období také zažíváme každý rok, rozdíl je ale ten, že covid je více infekční a dokáže potrápit poměrně dlouhou dobu.

Covid v roce 2024? Ano.

To, že jste covid v poslední době neměli, neznamená, že už tu s námi není. A už minulý rok se objevila covidová mutace Pirola, kterou nyní trápí hodně občanů. Někdy ani nepoznáte, že ji máte, protože příznaky jsou podobné jako klasické nachlazení, tedy nejčastěji teplota, rýma, kašel, bolest hlavy, svalů i kloubů, zimnice, únava a bolest v krku. Pokud si tedy neuděláte test, ani nevíte, že můžete roznášet covid.

Statistiky od lékáren ale potvrzují, že zájem o covidové testy vzrostl, stejně tak jako zájem o přípravky, které mají tlumit příznaky. První zářijový týden se prodalo podle jedné z lékáren přes 1 300 testů, což napovídá přicházející vlně. Stejně tak se zvedl prodej antivirotik na předpis, které lékaři předepisují, jedná se o Paxlovid a Lagevrio.

Podle zkušeností z minulých let se očekává, že aktuální covidová vlna bude vrcholit až koncem roku. A jak se covidu vyhnout? Prevencí, mezi kterou patří zdravá vyvážená strava, pravidelné a důkladné mytí rukou, přiměřený pohyb a dodržení vzdálenosti od lidí, kteří jsou nemocní.

Příčina nové vlny

Důvod, proč se covid opět rozmohl, je fakt, že lidé, kteří mají příznaky, nijak svoji izolaci neřeší. Test si nedělají a někteří dokonce chodí nemocní do práce a na veřejnost. Takovým způsobem pak covid jednoduše roznáší mezi ostatní. Tohle je apel na vás, abyste v případě příznaků zůstali doma, udělali si test a v případě pozitivního výsledku se drželi doma, pokud není nutné jinak. Jedině tak zabráníme masivnímu rozšíření.

Aktuální data a statistiky ohledně počtu nemocných, hospitalizovaných, ale i provedených testů a očkování naleznete zde: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz