Článek
Odjakživa se vánoční cukroví začínalo péct okolo Mikuláše. Mělo to svůj význam, jednak jde o atmosféru, která má správně započít až s příchodem adventu a za druhé, je to tak akorát čas na to, aby cukroví stihlo změknout a krásně se rozležet.
Udivuje mě, že někteří začíná koncem listopadu a někteří dokonce už v půlce. Jak to má smysl? Cukroví, které uděláte takto brzy, bude na Vánoce tvrdé, oschlé a krémy dokonce zkažené. Vždy to chce mít čerstvé. A pokud jsou rodiny, které brzkou várku stihnou sníst a potom musí dělat další, není to ono. Vánoční cukroví je od slova Vánoce, má se jíst opravdu jen na Vánoce.
Obecně vše se neustále posouvá a dřív se nejen peče, ale i zdobí. Proč máte někteří již teď ozdobený stromeček? Však se to okouká, stromeček opadá a ztratí to své kouzlo.
Za vše mohou sociální sítě, aby si lidé mohli pochlubit s tím, že mají jako první Vánoce doma. To ale není nic k chlubení! Takoví lidé vypadají jako blázni, kteří neumí vydržet. Pokud se to takto bude posouvat dál, za chvíli začneme péct v červnu a stromeček dáme už v srpnu. Vánoční období jsou čtyři týdny před Štědrým dnem a tak by to mělo zůstat.
Nemůžeme se divit, že přibývá lidí, kteří nemají rádi Vánoce a spíše je to otravuje. Jakmile totiž obchodní centra vyndají svoji výzdobu, lidé jako by se zbláznili a začíná šílené období. Nebojte, všeho je dost a vše stihnete. A co nestihnete, to nebude. Mám pocit, že se vytrácí původní kouzlo Vánoc!