Hlavní obsah

Dnes, před 107 lety, se rozjela první pohřební tramvaj po Praze. Dnes by to neprošlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

V minulosti existovala černá pohřební tramvaj, která po Praze vozila nebožtíky. Nešlo o žádnou exhibici, ale o pouhou dopravu na hřbitov. Mrtví se tak naposledy projeli hlavním městem.

Článek

Jakmile bylo rozhodnuto o vytvoření městských hřbitovů v Ďáblicích a Hostivaři, začalo se jednat o možné přepravě mrtvých elektrickými tramvajemi. To bylo v roce 1912, ale než se vše stihlo připravit a spustit, začala v roce 1914 první světová válka. Projekt šel tedy stranou, ale byl využíván pro přepravu vojáků do nemocnic – zraněných a těch, kteří potřebovali pomoc. Jezdilo jich tak celkem 18.

V roce 1917 nastal problém – koně nestíhali přepravovat mrtvé vojáky, a tak se pražské vojenské velitelství obrátilo na Elektrické podniky a požádalo je o pomoc. 22. října (tedy přesně před 107 lety) se  ve tři hodiny odpoledne rozjela první tramvaj s nebožtíky.

„Zkušební jízda provedena byla tím způsobem, že ve zmíněném pohřebním voze byly od c. a k. posádkové nemocnice čís. 11 na Karlově náměstí dopraveny dvě rakve s mrtvolami vojenských osob, jednak na hřbitovy Olšanské, jednak na hřbitovy Vinohradské,“ psala Správní rada Elektrických podniků v informaci pro vojenské velitelství.

Rakve byly v tramvaji přesně napasované a přepravila tak přes 1 000 těl. Vzhled tramvaje odpovídal své povaze, a tak kdokoliv ji zahlédl, měl husí kůži. Umíte si představit takovou tramvaj vídat dnes?

Černá Máry, jak se jí přezdívalo, jezdila do 19. června 1919. V roce 1922 byla tramvaj předělána na klasickou a opět v ní byli přepravováni živí lidé. Vůz byl vyřazen z provozu roku 1933 a o tři roky později byl zrušen.

Anketa

Vadilo by vim dnes potkávat pohřební tramvaj?
Hodně by mi to vadilo
0 %
Vůbec by mi to nevadilo
100 %
Bylo by mi to jedno
0 %
Příjemné by to nebylo, ale vydržel/a bych to
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroj: Facebook stránka Praha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz