Hlavní obsah
Cestování

Dovolená ve Vietnamu: Ruština, padělky, asijské Miami a komunismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Do Vietnamu jsme se těšili zejména na gastronomii. I v tomto ohledu jsme byli zaskočeni. Vietnam není pro každého!

Článek

Mám ráda cestování po Asii a její objevování. Moji nejoblíbenější zemí je Thajsko, na kterém miluji snad úplně vše. Logicky mám tendenci s Thajskem srovnávat každou další asijskou zemi a Vietnam nebyl výjimkou.

Od kamarádů a okolí jsem slyšela pozitivní reference, jak je Vietnam úžasný a jak tam rozhodně musím. S partnerem jsme se tedy rozhodli tuto zemi do naší cesty po Asii zařadit. Vybrali jsme si dvě místa – Ho Chi Minovo město a přímořské Nha Trang. Byli jsme ale spíše zklamaní než nadšení.

Jídlo

Milujeme asijskou kuchyni a těšili jsme se na závitky, Bun Cha, Bun bo Nam bo, Bánh mì a Pho. Samozřejmě jsme zjistili, že vietnamská gastronomie toho skrývá mnohem více než jen těchto pět pokrmů. Pravdou je, že Bun bo Nam bo neměli nikde a ostatní jídlo chutnalo úplně jinak než u nás. Něco lépe, u něčeho preferujeme naší evropskou verzi. Samozřejmě záleží na osobních preferencích a chutích každého, jídlo je tam opravdu na každém rohu, ale zapomeňte na libové maso. Vietnamci se s ničím nepářou a žádné maso neočišťují. Jedí vše s chrupavkami, blánami a mořské plody jsou tu číslem jedna.

Foto: pixabay

Vietnamské jídlo

Nátura

Vietnamci nejsou tak sympatičtí a milí jako třeba Thajci. Naopak umí být velmi nepříjemní, ale to samozřejmě záleží, na koho narazíte. Pokud se vydáte na turistická místa, připravte se na to, že budete v obležení ruských obyvatel. Dokonce i nápisy na obchodech mají vedle vietnamštiny i v ruštině.

Nákupy

Jestli vyrážíte do Vietnamu za nákupy, možná budete zklamaní. Na každém rohu najdete padělky, které ale nejsou vůbec levné. Sice kabelky, boty i doplňky vypadají vážně věrohodně, ale finančně se to moc nevyplatí.

Celkový dojem

Komunismus zde vládne, takže i u moře v pět ráno se připravte na oslavné písně a vystoupení místních sdružení. Nebojí se použít ani bubny a zpívat hlasitě do mikrofonu. Provoz je tu asi nejhustší, co jsme kde viděli a na přechodu vás opravdu nikdo, ale vůbec nikdo nepustí. Nezbývá vám nic jiného, než tam vběhnout a kličkovat mezi skútry, nákladními auty a osobními vozy. Nic příjemného, ale po pár dnech si zvyknete.

Lidé do Vietnamu většinou nejezdí za mořem, ale my musíme říct, že není špatné. Vlny byly velké a za tyrkysovou vodou musíte jinam, ale uspokojí to. Aha Trang je takové Miami v Asii.

Foto: Královna Anastázie

Nha Trang

Za nás Vietnam už víckrát ne, stačilo jednou. Je pravda, že jsme byli jen na dvou místech a Vietnam je obrovský, ale dobrý dojem v nás tato země příliš nezanechala. Stále vede milované Thajsko.

Anketa

Byli jste ve Vietnamu?
Ano
32,3 %
Ne
48,3 %
Ne, ale chtěl/a bych
19,4 %
Celkem hlasovalo 1482 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Cestování po Vietnamu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz