Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci jsou trnem v oku. Užívají si fajn důchod, na který se mladí nikdy nedostanou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Sociální pojištění si platí, ale na důchod pravděpodobně nedosáhnou. Řeč je o dnešní mládeži, která se bouří proti důchodcům, kteří za to ale nemohou.

Článek

Celý život pracovali, a tak si zaslouží mít důstojný důchod. To je názor většiny lidí, který je oprávněný. Ale dnešní mladí pracující, kteří důchodce živí, na důchod už nedosáhnou nebo bude jeho výše tak nízká, že jim to nic nezaplatí. Je to začarovaný kruh, ze kterého není cesty ven.

Propast a nesnášenlivost mezi důchodci a dnešní generací se prohlubuje. Výše sociálního pojištění není v dnešní době malá a někteří nevidí důvod, proč si ho mají platit, když jim stát téměř nic nedá, až budou potřebovat. Jakmile se dozvědí nebo jim dojde, že se z toho platí důchodcům důchody, začnou se bouřit. Zaujímají postoj proti starým lidem, kteří za to ale nemohou. Oni stát neřídí a tento systém tady nenastavili.

Nechci zabíhat do politiky a řešit, kdo za to může. Je to důsledek dlouhodobého problému, takže za to v podstatě nemůže je jeden člověk, jedna strana nebo jedna vláda. Už dlouho to tu vedeme špatně a takto to končí. Tedy bohužel je to jen začátek.

Pravdou ale je, že důchody některých jsou na stejné výši jako platy jistých lidí a to je velmi špatně. Rozhodně by se mělo pomoci již pracujícím a ne stále myslet jen na důchodce. Ale opět, není to jejich vina ani na to nemají sami vliv. Pozor, netvrdím tím, že si důchodci nezaslouží příspěvek či pěkný důchod, naopak. Ale mělo by to být úměrné pracujícím dospělým.

Přiznám se, že jako živnostníkovi je mi silně proti srsti přispívat na dnešní důchody sociálním pojištěním, když mně na něj nikdo nepřispěje. Raději si ty peníze vezmu a budu si je šetřit na vlastní důchod, protože se o něj budu muset postarat sama.

Poznámka: Nejedná se o nenávistný článek, jde pouze o osobní subjektivní myšlenky autorky. Pokud máte k tématu co říct, neváhejte se vyjádřit v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz