Hlavní obsah
Umění a zábava

Filmový kvíz pro znalce: Poznáte české filmy podle ikonických hlášek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pokud patříte mezi opravdové filmové znalce, rozhodně byste daný film měli poznat hned po přečtení hlášky. Z toho důvodu nejsou uvedeny odpovědi typu a,b,c. Správné odpovědi najdete níže.

Článek
  1. Ikonická hláška: Matýsek se posral.
  2. Ikonická hláška: Hliník se odstěhoval do Humpolce.
  3. Ikonická hláška: Nejradši mám takový, co nenosej prsenky.
  4. Ikonická hláška: Já znám široko daleko všechny krávy, ale vás jsem tady ještě neviděl.
  5. Ikonická hláška: To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou.
  6. Ikonická hláška: Kde udělali soudruzi z NDR chybu?
  7. Ikonická hláška: Tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil.
  8. Ikonická hláška: Ráno ho našli na pláži, ležel tam jak vorvaň. Už se do něho pouštěli racci.
  9. Ikonická hláška: Pojedeme zkratkou, je to sice delší, ale zato horší cesta.
  10. Ikonická hláška: Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil.

Správné odpovědi

  1. S tebou mě baví svět

Matýskovi je dnes 42 let a tato hláška ho doprovází celý život. Herec Pelánek se už nikdy v žádném filmu neobjevil. Dodnes se ale prý vídá se svými hereckými kolegy.

2. Marečku, podejte mi pero

Hliník je ve skutečnosti student, který se nikdy neobjevil ve třídě dospělých. Odstěhoval se totiž do Humpolce. Vtipné je samozřejmě spojení s chemickým prvkem Al, což je hliník.

3. Jak básníci přicházejí o iluze

Mireček je student medicíny, který je původem z Afriky. Česky sice mluví, ale rozhodně ne dokonale. Prsenkami samozřejmě myslel podprsenky.

4. Léto s kovbojem

Výborný film, kde si hlavní roli zahrála Daniela Kolářová (Doubravka) a Jaromír Hanzlík (Honza). Daniela zároveň natáčela film Na samotě u lesa, takže to pro ni údajně bylo velice náročné.

5. Na samotě u lesa

Svěrák a Kolářová – ikonická dvojka, která si ve filmu zahrála rodiče dvou dětí. Kemr se proslavil nelogickou hláškou, že blechy, které má pes, nemůže mít člověk. Je to nesmysl a právě proto je to tak vtipné.

6. Pelíšky

Doufám, že tuto hlášku zná každý a vybaví si okamžitě snad ten nejlepší film, který v Česku máme. Neumím si bez něj představit Vánoce a dle mého názoru se jedná o součást obecného přehledu. Jedná se o známou hlášku Jiřího Kodeta.

7. S čerty nejsou žerty

V populární pohádce s touto hláškou zazářil Petr Nárožný v roli Kaprála ve chvíli, kdy popisuje, čeho všeho se Máchal dopustil.

8. Účastníci zájezdu

Film Vejdělka je plný ikonických hlášek, ale tato je asi nejznámější. Eva Holubová jede na dovolenou se svým dlouholetým manželem, kterého hraje Bob Klepl. Provází je klasická manželská krize, která je spíše vtipná než smutná.

9. Sněženky a machři

Nelogické tvrzení, které je vtipné právě tím, jak nedává smysl, používáme dodnes. Instruktor „Prťka“ ji použil při výcviku s hochy.

10. Pyšná princezna

Tuto hlášku můžeme slyšet každé Vánoce, kdy v televizi dávají jednu z nejlepších pohádek, tato je konkrétně z roku 1952. Princezna Krasomila a král Miroslav každoročně doprovází nejoblíbenější svátky roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz