Hlavní obsah
Zdraví

Jediný správný způsob, jak vyndat klíště: Většina lidí to dělá špatně, minimalizujte riziko infekce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Kroutit, utrhnout, vyviklat nebo použít olej či krém? Způsobů je hodně, ale jen jeden je ten správný. Naučte se ho a neriskujte své zdraví

Článek

Klíšťová sezóna je v plném proudu a riziko nakažení boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou je na velmi vysoké úrovni. Repelent by měl být váš nejlepší kamarád a každodenní prohlídky těla v koupelně také.

Jediný správný způsob, jak vyndat klíště

I když si dáte pozor, zkrátka se může stát, že na vás klíště ulpí či vyleze a zakousne se. Důležité je klíště odhalit co nejdříve. Začněte s dezinfekcí, což je jedna z nejdůležitějších částí. Dezinfekci nastříkejte přímo na klíště a také do okolí. Už díky tomu se klíště lehce uvolní, není potřeba žádného krému nebo oleje, jak byli lidé dříve zvyklí.

Nyní přichází na řadu pinzeta. Nezapomeňte si vzít rukavice! Pinzetou jemně uchopte klíště a začněte ho viklat z jedné strany na druhou. Buďte trpěliví a nedělejte žádné prudké pohyby. Počkejte, až se klíště pustí. Okamžitě místo opět zastříkejte dezinfekcí.

V případě, že vám v ráně zůstaly kusadla anebo nohy, nemusíte se bát a nijak se snažit je dostat ven. Tělo si s nimi přirozeně poradí a nehrozí již žádné nakažení.

Co nedělat

Netrhat, nekroutit a nemazat olejem ani krémem. Díky tekutině klíště vyzvrací obsah svých střev do rány, čímž vás může lehce nakazit.

Jakmile klíště vyndáte, rozhodně ho nezapalujte, je to zvyk starších generací a jediné, co tím způsobíte, je opět rozprsknutí klíštěte. Nejlepší metodou je utopení. V případě toho, že máte podezření nebo se jen bojíte, že je klíště nakažené, ho můžete poslat do laboratoře na zkoumání. Po vytažení ho dejte do pytlíku nebo nádoby, kterou pečlivě uzavřete. Následně ho odneste na sběrné místo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Klíšťová encefalitida

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz