Hlavní obsah
Umění a zábava

Jelení lůj z jelenů a dětský olej z dětí. Z čeho je pak Koňská mast?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Proč se jelenímu loji říká jelení? Je to snad proto, že je z nich vyroben? Člověk nemusí být génius, aby mu došlo, jak to je. Pojďme si ujasnit, jak to je.

Článek

Dětský olej z dětí a Koňská mast z koní

Existují zavedená slovní spojení, která se používají už dlouho, ale jedná se o přenesený význam. Možná si říkáte, že by vás nikdy nenapadlo myslet si, že koňská mast je vyrobená z koní. No, byli byste překvapení, kolik lidí buď absolutně nepřemýšlí nebo je jejich inteligence na velmi nízké úrovni na to, aby jim to došlo.

Koňská mast = existují dvě vysvětlení, proč se říká Koňská mast, první je ten, že se mast vyrábí z plodů Kaštanu koňského a druhý ten, že našim předkům právě plod stromu připomínal koňské oko

Dětský olej = dětský olej není vyráběný z dětí, jak si nepochopitelně někteří myslí, stejně jako olivový olej, je zkrátka jen vhodný pro děti

Tatranský čaj z Tatranek

Hodně mě pobavilo, když se moje kolegyně podivovala nad Tatranským čajem a říkala, že to vůbec nemůže být dobré. Ozvala jsem se s tím, že je to fakt pochoutka a ať to někdy ochutná. A ona řekla, že až bude mít chuť na Tatranky, tak je raději sní, než vypije. Vybuchla jsem smíchy a začala o ní mít pochybnosti (v dobrém slova smyslu).

Jelení lůj a psí sádlo

Lůj ani sádlo nejsou vyrobené ze zmíněných zvířat! Název jelení pochází z dob středověku, kdy se ke zvláčnění rtů používal tuk z vysoké zvěře. Ale někteří si dnes výrobnu balzámů představují jako mixování jelenů. Ne, tak to opravdu není. A Tygří mast také není vyráběná z tygrů. Jen má tygří sílu.

Složení psího sádla je včelí vosk a extrakty z bylin, nikoliv psi. Ale dříve to tak opravdu bylo a sádlo bylo používané k léčení dýchacích cest stejně jako dnes. Název tedy zůstal, složení se ale naštěstí změnilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz