Hlavní obsah
Názory a úvahy

K Asiatům se v ČR chováme jako k póvlu. Oni nás ve své zemi uctívají. Styďme se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

My jako Češi mám speciální vlastnost, která nás bohužel háže ne do úplně hezkého světla. Říká se tomu rasismus.

Článek

Na začátek chci říct, že nechci házet všechny do jednoho pytle. Je ale fakt, že Češi máme určitou pověst, která nás popisuje všechny jako celek. Neumíme moc přijímat odlišnosti, ať už se to týká vzhledu, národnosti, fyzické i psychické zdatnosti, sexuální orientace nebo třeba náboženství. Chtěla bych otevřít téma, které se týká nenávisti vůči určitým skupinám, konkrétně vůči Asiatům.

Co nám udělali?

Asiatů žilo v České republice k roku 2019 něco okolo 62 tisíc. Dá se předpokládat, že v roce 2024 to bude o něco více (pro srovnání – Ukrajinců byl zde cca 135 tisíc). Je to tedy poměrně velké číslo. Musím podotknout a snad se i shodneme, že se tu Asiaté chovají velmi slušne. Valná část z nich umí skvěle česky, protože jejich rodiče přišli do Česka v 90. letech a jejich děti se tu už narodily. Absolvují tedy českou školu a jejich mateřský jazyk je mnohdy právě čeština.

Jsou proslulí zejména svými večerkami a obchody, ve kterých tráví většinu času a prodávají zboží. Ví se o nich, že jsou velmi pracovití a moc si nestěžují. Na své děti jsou jako rodiče přísní a rozhodně je nerozmazlují.

Někteří Češi se k Asiatům chovají, jako by to snad byli otroci nebo někdo, kdo jim nesahá ani po kotníky. Je běžné, že jim tykají, sprostě nadávají a nemají k nim úctu. Proč? Vždyť jsou to nám rovní dospělí lidé, kteří nedělají nic špatného. Pracují, chovají se slušně, přizpůsobili se našemu systému a fungování v Česku a nejsou ani příliš vidět. Jaký máme tedy důvod je skoro šikanovat a nebrat je vážně?

Jak se chovají Asiaté k nám, když přijedeme k nim domů

Pokud jste někdy byli v Asii, tak víte, že tam se rozhodně nesetkáte s nenávistným chováním vůči vám. Naopak, budou vás vítat, budou přátelství, velmi štědří a budou ochotní vám poradit. Jsou rádi, že je navštívíte, ochutnáte jejich jídlo a budete se družit. Proč to my směrem k nim máme naopak?

Vidím v tom závist. Jsou totiž Asiaté, kteří jsou bohatí – nepřišli ale k penězům jako chudí k houslím, ale museli si to naopak vydřít. Tak si to snad zaslouží, ne? Pokud jsou se sebou lidé nespokojení, často mají tendenci kopat kolem sebe, házet vinu na někoho jiného a na někom si zahojit své ego. Proč tomu tak ale je často směrem k asijské menšině?

Buďme milí, tolerantní a mějme respekt ke každému, ať už je jakékoli barvy pleti, jakéhokoli náboženství nebo národnosti. Chovejme se k lidem tak, jak bychom chtěli, aby se oni chovali k nám.

A buďme rádi, že v naší zemi jsou rádi a chtějí tu žít. O něčem to vypovídá.

Zdroj: ceskovdatech, autorka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz