Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé pořád mají peníze fyzicky doma a prodělávají. Nebuďte hloupí a finančně negramotní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Máte pod postelí milion v bankovkách? A to vám nevadí, že jejich hodnota klesá a vy stále proděláváte?

Článek

Miliony pod gaučem

Dříve lidé měli strach, a tak své úspory hromadili doma ve formě fyzických bankovek. Zamykali je do trezorů, umisťovali pod gauč, pod postel nebo do skříně. I přesto, že už byla možnost uložení peněz do banky, v lidech převládal strach. „Co když o všechny peníze přijdeme? Co když je to podvod a banka nám peníze ukradne? Co když bude krize, banka zkrachuje a my své peníze už nikdy neuvidíme?“ Tyto otázky si lidé kladli a bylo to z důvodu nedůvěry a nevědomosti.

Dnes jsme ale v jiné době a peníze, které leží doma, silně ztrácejí na hodnotě. Máme nepřeberné množství možností, jak s penězi nakládat, aby neprodělávaly. Investice jsou dobrou cestou a pokud nechcete o své peníze přijít, minimálně je vložte na spořící účet, kde se vám budou zhodnocovat (sice nijak závratně, ale budou).

Mladí a negramotní

U starší generace se dá očekávat, že bude mít strach a že nebude umět chodit v moderní finanční gramotnosti a mít přehled o možnostech investic, ale u mladých lidí a lidí ve středním věku by se to dalo očekávat.

Mít dostatek peněz chce dnes každý, proto bychom se všichni měli vzdělávat v tom, jak s penězi nakládat a jak se k nim chovat. Apeluji na vás, pokud doma máte větší obnos peněz v bankovkách, zvažte, co by se s nimi dalo udělat lepšího.

Stojí za to si najmout finančního poradce, pokud si nevíte rady a nechat si poradit od zkušenějšího. Na téma finanční gramotnosti bylo dodnes napsáno tisíce knih, které si můžete přečíst a rozhodně pochytíte praktické rady a informace.

To, že máte peníze doma, vám jen uškodí.. proděláváte a peníze ztrácí na hodnotě. To je škoda!

Anketa

Máte doma větší obnos peněz?
Ano, hodně peněz mám doma
16 %
Ne, nemám a nikdy jsem neměl/a
64 %
V minulosti ano, teď už ne
20 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz