Hlavní obsah

Máte popraskané rty? Může to být příznak vážné nemoci, dokonce i rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Suché a popraskané rty má občas každý a jediným důvodem může být mráz a suchý vítr. Pokud jimi ale trpíte často, měli byste zpozornět, mohou totiž upozorňovat na něco vážnějšího.

Článek

Zejména v zimě je velká pravděpodobnost, že vás budou trápit suché rty, stejně tak v létě, když jsou velká horka. Ve většině případech to nic neznamená, stačí jen zvýšit používání kvalitního balzámu na rty či vazelíny a je po problému. Co když ale popraskané a suché rty přetrvávají?

Pokud trpíte na šupinky na rtech, nepříjemné pocity pnutí rtů, opary, afty a suchost, které se nemůžete zbavit, měli byste zpozornět. Pravděpodobně vám tělo dává najevo, že není něco zcela v pořádku. Faktorů, které suchost rtů ovlivňují, může být hodně a nemusí to hned znamenat to nejhorší. Může se jednat například o oslabenou imunitu, mononukleozu nebo v horším případě i rakovinu.

Rakovina rtů

Důležité je zmínit, že takovému onemocnění lze předcházet. A to tak, že nebudete rty příliš vystavovat slunečnímu záření, což je ale těžké, proto je důležité používat ochranu, stejně jako na obličej i zbytek těla. Nenechte rty spálit, jde o velmi citlivou pokožku, která by to mohla odnést. U rakoviny rtů je nebezpečné i rychlé šíření do dutiny ústní, proto si dejte velký pozor.

Srdeční onemocnění

Trpíte na opary více, než je zdrávo? Přesvědčte se, že jste v minulosti neprodělali infekci Herpes Simplex 1 (HSV1). Lidé s prodělanou infekcí mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že je postihne srdeční infarkt nebo jiné onemocnění. Vědci zjistili, že pokaždé, co se vir reaktivuje a vy máte opar, může docházet k nebezpečnému a rizikovému srážení krve v koronárních tepnách.

Zjistěte si, že daný typ nádoru nemáte v rodině a pokud ano, nenechávejte nic náhodě a pravidelně navštěvujte kožní a nechávejte se prohlédnout. Dokonci ti, kteří mají problémy s kůží obecně, jsou k rakovině kůže, ale i rtů náchylnější.

Pokud se vám na rtu objeví boulička, která je tvrdá a nebolí, navštivte lékaře a ujistěte se, že nejde o nic vážného. Může se jednat o neškodnou tukovou bouličku, ale také nemusí, tak buďte opatrní a při jakémkoliv podezření se objednejte k lékaři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz