Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Matematický příklad, který by měl zvládnout každý. Ve skutečnosti ho skoro nikdo nespočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Říkáte si, že zvládnete vypočítat příklady, které se děti učí na základní škole? Většina dospělých to nezvládne. Zkuste to a přesvědčte se, jestli byste prošli.

Článek

Možná vás ani nenapadne, že byste už nezvládli to, co se dnes učí na základní škole. Pojďte si to vyzkoušet a to hned v matematice. Zkuste vypočítat následující příklad a uvidíte, jak jste na tom. Tento příklad se objevil v pracovním sešitě, který pomáhá s přípravou na přijímací zkoušky. A schválně na to použijte pouze svůj mozek, papír a tužku nechte schované.

Zadání

Vynásobením dvou kladných celých čísel jsme získali součin 180. Jedno z těch dvou čísel zvětšíme dvakrát a jedno zmenšíme šestkrát. Určete, jaký součin získáme vynásobením obou změněných čísel.

Nutno podotknout, že je tento příklad považován za jeden z těch lehčích, takže by jej opravdu měla zvládnout každá dospělá zdravá osoba.

Výsledek: 60

Postupů je více, ale všechny vedou ke konečnému číslu 60. Je možné, že tento typ příkladu v životě možná nikdy nepoužijete, ale pokud byste se chtěli dostat na gymnázium z páté třídy, měli byste to zvládnout spočítat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz