Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nacisté si ji vybrali jako dokonalé árijské dítě. Nevěděli ale, že sáhli vedle. Byla to Židovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Ani opravdového Žida nedokázali poznat. Přitom je nenáviděli. Jako ideálního árijce si vybrali Židovku Hessy.

Článek

Hessy Taft byla dcera Židů z Lotyšska. Z toho plyne, že sama byla Židovka. Zvláštní, že to nacisté nepoznali. Stala se, respektive její fotografie, ideálním a dokonalým vzorem árijského dítěte. Jaký paradox, že? Součástí nacistické propagandy se stala čistá Židovka. To se nacistům trochu nepovedlo.

Hessy byla krásná holčička, kterou nechali její rodiče vyfotografovat u předního fotografa v Berlíně. Rodiče si mysleli, že je to jen další soukromá fotka do rodinného alba. Opak byl pravdou. Hessy se jednoho dne objevila na obálce nacistického časopisu Slunce v domě a rodiče byli zmatení z toho, co se to děje. Nerozuměli tomu, proč je portrét jejich dcery spojován s nacistickými Hitlerovskými aktivitami.

Fotografie zvítězila v soutěži „Dokonalý árijec“

Sám říšský kancléř Joseph Goebbels vyhlásil soutěž, do které měl fotograf vybrat deset svých nejlepších fotek. Záměrně a zcela úmyslně tam poslal i onu fotografii s Hessy. I když riskoval, chtěl ukázat, že nacisté nerozeznají Žida od Árijce a chtěl zkazit iluzi o tom, že by některá z ras mohla být nadřazená. Fotografie zvítězila a během pár dní byla doslova všude. Možná, že to fotograf ani nečekal.

Rodiče Hessy se lekli důsledků, které by mohly nastat v případě, že by se přišlo na to, jak je to doopravdy, neváhali a utekli až na Kubu. Později do USA. Díky tomuto kroku přežili.

Její osud

Hessy Taft vystudovala chemii, kterou později také vyučovala. Stále žije a nyní je v důchodu a užívá si svých čtyř vnoučat. Do archivu památníku obětí a hrdinů holokaustu věnovala originální plátek časopisu i se slavnou fotkou. Když byla otázána, co na to dnes říká, její slova zněla jasně: „Dobrý pocit pomsty“.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz