Hlavní obsah
Zdraví

(Ne)bezpečí černých banánů: Vyhodit, nebo v pohodě sníst?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Barva banánu se mění ze dne na den, ze zeleného se stává žlutý a následně hnědý až černý. Co s tím černým, měli byste ho vyhodit, nebo ne?

Článek

Možná máte odpor k čemukoliv, co zhnědne nebo zčerná, zvlášť u ovoce, které se dokáže rychle zkazit. U jiného ovoce buďte s hnědými fleky opatrní, u banánů se tak bát nemusíte, naopak využijte jejich benefitů.

Barva určuje zralost

Určitě víte, že zelený banán je nezralý, žlutý zralý a co ten se skvrnami? Nebojte, není to žádná plíseň, naopak! Čím je banán tmavší, tím je sladší. Vůbec se nemusíte bát spotřebovat banán, jehož slupka je tmavá až do černa. V tu chvíli je totiž ideálním sladidlem a přísadou třeba do pečení, do kaše nebo do mléčného koktejlu.

Pozor na plíseň!

Jakmile ale na banánu, ostatně na jakémkoli ovoci spatříte plíseň, rychle s ním do koše. Nefunguje to tak, že plíseň odříznete a zbytek sníte. To je velmi nebezpečné, protože plíseň se rozšiřuje do celého kousku ovoce v podstatě okamžitě. Není to nic zdravého pro naše tělo, takže raději celý kus vyhoďte a nic neodkrajujte.

Co s přezrálým banánem?

Někomu přezrálé banány plné cukru příliš nechutnají, nemají už ani tak pevnou strukturu, takže se hodí třeba do pečení. Zkuste zdravý banánový chlebíček, oslaďte si s ním tvaroh nebo ovesnou kaši nebo ho rozmixujte do smoothie či mléčného koktejlu. Ocení to zejména děti. Dopřeje jim sladké a zároveň zdravé!

Můžete zkusit experimentovat a uvařit si banánový čaj, který je plný vitamínů a minerálů. Udělejte ho ale právě i ze slupky, kde se nachází nejvíc cenných látek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz