Článek
Možná máte odpor k čemukoliv, co zhnědne nebo zčerná, zvlášť u ovoce, které se dokáže rychle zkazit. U jiného ovoce buďte s hnědými fleky opatrní, u banánů se tak bát nemusíte, naopak využijte jejich benefitů.
Barva určuje zralost
Určitě víte, že zelený banán je nezralý, žlutý zralý a co ten se skvrnami? Nebojte, není to žádná plíseň, naopak! Čím je banán tmavší, tím je sladší. Vůbec se nemusíte bát spotřebovat banán, jehož slupka je tmavá až do černa. V tu chvíli je totiž ideálním sladidlem a přísadou třeba do pečení, do kaše nebo do mléčného koktejlu.
Pozor na plíseň!
Jakmile ale na banánu, ostatně na jakémkoli ovoci spatříte plíseň, rychle s ním do koše. Nefunguje to tak, že plíseň odříznete a zbytek sníte. To je velmi nebezpečné, protože plíseň se rozšiřuje do celého kousku ovoce v podstatě okamžitě. Není to nic zdravého pro naše tělo, takže raději celý kus vyhoďte a nic neodkrajujte.
Co s přezrálým banánem?
Někomu přezrálé banány plné cukru příliš nechutnají, nemají už ani tak pevnou strukturu, takže se hodí třeba do pečení. Zkuste zdravý banánový chlebíček, oslaďte si s ním tvaroh nebo ovesnou kaši nebo ho rozmixujte do smoothie či mléčného koktejlu. Ocení to zejména děti. Dopřeje jim sladké a zároveň zdravé!
Můžete zkusit experimentovat a uvařit si banánový čaj, který je plný vitamínů a minerálů. Udělejte ho ale právě i ze slupky, kde se nachází nejvíc cenných látek.
Zdroje: