Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejnenáviděnější politici všech dob: Schytávají to Havel, Babiš i Fiala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikipedia / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International / Jan Beránek

Politici bývají na prvních příčkách nejzápornějších osob a vždycky to tak bylo, je a bude. Možná byste si na vrcholu představovali někoho ze současných politiků, ale opak je pravdou, za neoblíbenci se vrátíme spíše do historie.

Článek

Václav Klaus

Pátou příčku obsazuje Václav Klaus, na kterého snad nikdy nevzniklo více humorných obrázků a vtipů. Prezidentem byl zvolen dvakrát a velkou oblibu si u lidí nezískal. Možná, že kdyby se volilo přímo již dříve, do nejvyššího křesla hlavy státu by se nikdy neposadil. Jeho známými aférami je krádež pera, za kterou se styděl snad každý občan České republiky nebo tolik diskutovaná privatizace, kvůli které vznikl prostor pro korupci a společnost se rozdělila a vznikla disharmonie. Václav Klaus, i jakožto premiér, byl u moci v době, kdy byla česká společnost velmi nestabilní a nebyl jediný, kdo mohl za chyby, které se staly.

Moc si nepomohl ani ve chvíli, kdy se spojil s někým, kdo stál na úplně opačné straně politického spektra, a tím byl Miloš Zeman.

Miloš Zeman

Někteří se diví, že mu zdraví stále slouží a většina lidí je rádo, že byl sesazen a už nemusíme být svědkem jeho neadekvátních výstupů. Někteří se dodnes ptají, jakto, že jsme si ho zvolili za prezidenta? Ptají se zejména mladí a to je i odpověď na otázku, volili ho zejména starší generace. Co se Zemanovi nedá upřít, je skvělá politická orientace a schopnost diskuze a argumentace. Co se mu upřít dá, je jeho nevychovanost a naprosto nepřiměřené chování vzhledem k postu, který zastával. Pro sprosté slovo nešel daleko a ne jednou se za něj celá republika styděla. Byl svým nevhodným vystupováním známý po celém světě a dobrou vizitku nám to neudělalo.

Co mu musíme nechat, je stabilizace a uklidnění společnosti, která se za jeho vlády začala obracet do jiného, možná lepšího směru.

Andrej Babiš

Politik, který se proslavil svým slavným „nikdy neodstoupím“, „sorry, jako“ nebo „čau lidi“. Někoho si získal, někoho zklamal, překvapil a někdo ho považuje za zloděje a komunistického udavače. Ať je to jak chce, do českých dějin se zapsal svou výrazností a neuvěřitelnou bojácností. Ať už je jeho záměr jakýkoliv, nevzdává se a jde si tvrdě za svým. Má velice silný marketing a tým, který za ním stojí a ví, kdy vystrčit růžky a kdy je naopak schovat. Někteří ho nikdy nebudou mít rádi, jiní se zase díky němu měli v určitou dobu dobře. Způsobil tím ale velký státní dluh? Pravděpodobně ano. Po jeho velkému propadu a neúspěchu v prezidentských volbách se mu ale pravděpodobně svítá na lepší časy a podle průzkumů je jeho strana ANO i on samotný oblíbenějším než kdy jindy. Ale za jakou cenu? Stojí to za rozdělení společnosti na dva tábory, které proti sobě budou neustále bojovat?

Václav Havel

Možná vás tohle jméno v seznamu překvapí, ale Václav Havel byl považován jak za hrdinu, tak za neoblíbence, konkrétně se umístil na druhém místě. Václav Havel se nebál a šel si za tím, co považoval správné. Ale ani on neudělal jen dobré kroky, například plošná amnestie, která zapříčinila zvýšení kriminality.

Klement Gottwald

Vrátíme se zpátky do historie a představíme si nejzápornější postavu našich dějin, tedy alespoň podle lidí. Byl jím Klement Gottwald, zarytý komunista. Možná to je důvod, proč ho mnoho lidí odsuzuje. Dle jejich slov z nás udělal otroky a zabrzdil vývoj naší země, čímž jsme se stali zaostalými a potýkáme se s tím dodnes. Co mu ale nemůžeme odpustit dodnes, je převrat, jehož výsledkem bylo přes 230 rozsudků smrti a odsouzení více než 100 000 občanů na doživotí nebo dlouhému vězení.

Petr Fiala na závěr

Petr Fiala se zatím nedostal do seznamu nejnenáviděnějších politiků, ale celkem úspěšně tam směřuje. Tím, co dělá, tedy spíše nedělá. Sliboval hory doly a skutek utek. Je to tak, mnoho lidí v něj měla důvěru a doufala, že nás s ním čekají lepší časy, ale opět to byly falešné naděje a on je aktuálně největším zklamáním. Uvidíme, co ještě ukáže a zda překvapí, či nikoliv.

Anketa

Koho máte z uvedených politiků nejméně rádi?
Andrej Babiš
25,6 %
Václav Klaus
7 %
Václav Havel
4,7 %
Miloš Zeman
14 %
Klement Gottwald
4,7 %
Petr Fiala
44 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Zdroj: autorka článku, https://temata.rozhlas.cz/nejzapornejsi-postavou-ceskych-dejin-je-klement-gottwald-nelibi-se-ani-soucasni-8154244, https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_politických_afér_v_Česku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz