Hlavní obsah
Cestování

Nejobydlenější popelnice na světě: Na mini ostrově žije 500 lidí a nemoci se tu šíří velmi rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Stěžujete si, že máte malý dům a že jste v něm namačkaní jako sardinky? A co si asi tak říkají obyvatelé ostrova Migingo, který je velký asi jako půlka hřiště a žije na něm 500 lidí?

Článek

Okolo 2 000 metrů čtverečních – tak je velký jeden z nejhustěji obydlených ostrovů na světě, ostrov Migingo, který se nachází ve Viktoriině jezeře, konkrétně na skále. Výhodou je, že vzhledem k tomu, že se nachází přímo v jezeře, jehož hladina je měněna vlivem odlivu a přílivu, nikdy se nemůže potopit.

Komu patří?

Celá léta se o tento malý ostrůvek pře Keňa s Ugandou, protože ostrov se nachází na hranici obou zemí. Každou chvíli zde někdo vztyčí vlajku jedné či druhé země. Geograficky ostrov patří zemi Keňa a údajně tu její obyvatelstvo bylo jako první, ale to Ugandu příliš nezajímá. Spory spolu stále vedou a jsem sama zvědavá, jak to jednou nakonec dopadne. Tuto africkou válku povedou obyvatelé asi ještě dlouho.

Domov rybářů a jejich rodin

Možná si říkáte, jaký je důvod toho, že tu lidé chtějí žít. Odpovědí je rybolov, a byli to právě rybáři, kteří se zde údajně usadili jako první. Na tomto místě rybáři loví vzácného nilského okouna, se kterým obchodují. Přímo na ostrově ryby suší a smaží na slunci a následně prodávají. Rybáři zde žijí tedy právě kvůli práci a mají zde celé své rodiny. Skalnatý ostrov je pokrytý plechovými příbytky, existuje zde obchod, lékárna, ale i nevěstinec, kam se sjíždí prostitutky z různých částí Afriky. Asi nemusím říkat, jak rychle se tu šíří nemoc, pokud nějaká vznikne. A vzhledem k africkému umístění jsou nemoci celkem častou záležitostí. Ostrov má tuhý kořínek, i když to vypadá, že se z něj plechové boudy každou chvíli sesunou do vody.

Mimochodem, je tu i hotel. Zajedete na dovolenou?

Zdroj info: News.com.au, insider, thegurdian, aljazeera

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz