Hlavní obsah
Psychologie

Nikdy neobjímejte člověka, který je zdrcený či smutný. Akorát situaci ještě zhoršíte, radí psycholog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Nedávno jsem byla na přednášce jednoho známého terapeuta, kde zazněla zajímavá a dost dobře míněná rada. Řiďte se jí, až budete příště někoho utěšovat.

Článek

Představte si sami sebe, když se vám něco stane. Jste smutní, citliví a zdrcení a je jedno z jakého důvodu. Zavoláte někomu blízkému, aby vám pomohl se z tohoto stavu dostat, případně vás podpořil a utěšil.

Kamarád či někdo z rodiny dorazí a první, co udělá, když vás vidí je, že vás začne objímat. To je ale velká chyba! Co se stane? Začne vám být situace ještě víc líto a vám se začne chtít brečet nebo se eventuálně rozbrečíte ještě víc. Tohle je velká chyba, kterou nikdy nedělejte, protože to nepomáhá.

Existuje ale výjimka a to je případ, kdy dotyčný obejmout chce a vyloženě ví, že mu to pomůže. Neodmítejte a objímejte, ale jinak ne. Je to typicky ve chvílích, kdy někomu někdo umře nebo prožívá rozchod.

A co tedy dělat?

Pokud vyloženě chcete projevit sounáležitost, můžete dotyčného pohladit po rameni nebo po ruce. V každém případě naslouchejte a buďte tu pro něj. Vymyslete adekvátní program či aktivitu, která ho dostane z deprese, aby na situaci zapomněl.

Samozřejmě ale velmi záleží na rozpoložení dotyčného a jeho ochotě spolupracovat. Co se hodně doporučuje, je změna prostředí, i kdyby to měl být jen pokoj. Je dokázáno, že neměnné prostředí má na jedince neblahý vliv a nejlepší je ho úplně opustit.

Donuťte dotyčného jít ven a něco sníst. I kdyby to mělo být deset minut strávených na čerstvém vzduchu, přičemž do něj dostanete jen nějaké jídlo, sám nakonec uzná, že je mu lépe. Všechno se mi osvědčilo!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz