Hlavní obsah
Finance

Od roku 2025 si pohorší důchodci i živnostníci. Čeká nás zdražování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Začátek roku je vždy náročný, zejména finančně. A počátek roku 2025 bude náročnější než kdy jindy. Bude se totiž zdražovat a pocítí to jak OSVČ, tak důchodci.

Článek

Těžké časy pro seniory

Nenechte se na první pohled zmást, senioři si nejprve na důchodu přilepší, bude to přesně 356 Kč na důchodce, což je na jenu osoba velmi malá částka, ale pro stát obecně obrovská částka. Na první pohled to vypadá, že jde o benefit pro seniory, který má vyrovnat náklady na život.

Nelze ale tuto informaci vytrhnout z kontextu bez souvislostí. V příštím roce totiž můžeme očekávat rapidní nárůst cen potravin, ale i energií, což převýší zmíněný benefit pro důchodce. Nedá se tedy říct, že by si senioři polepšili, ale je to přesně naopak.

Stát pohřbí další živnostníky

Že se každoročně zvedají minimální odvody pro osoby samostatně výdělečné, na to už jsme si zvykli. Ale příští rok se bude jednat o rekordní navýšení a bude to okolo 1 200 Kč, důvodem je snaha o vyrovnání se zaměstnanci, kteří odvádějí více. Mají ale také mnohem více benefitů a jistot, které živnostníci postrádají.

Jistě to povede k další redukci malých podnikatelů, pro které to bude likvidační, případně pro ně již podnikání nebude zajímavé. Určitě nečtete poprvé, že jsou podnikatelé pro stát parazité, které chce naše země zlikvidovat. Ano, je to tak a postupně se jim to daří. Zvyšující se inflace sebou ponese opět i vyšší náklady na život a bude třeba se zařídit jinak.

Připravit se nelze

Můžeme udělat jedinou věc. Omezit se a snažit se uspořit co nejvíce peněz. Nebo pracovat dvakrát tolik, aby byly vyšší příjmy. Takoví senioři často na výběr nemají.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz