Článek
Pizza v Itálii pravděpodobně nemá konkurenci. České pizzerie ji také umí, ale jednak už je pěkně drahá a za druhé si pro ni musíte dojít. Navíc kolikrát nevíte, jaké suroviny v dané pizzerii používají a zda jsou kvalitní. Proto jsem si zkusila udělat domácí pizzu a od té doby už na ni nikam nechodím. Tahle je rychlá, snadná a bude chutnat úplně každému.
Nejvíc na ni miluji to, že si ji můžete udělat podle svého gusta a dát si tam to, na co zrovna máte chuť nebo co máte rádi. Lehce si můžete udělat každou půlku s jinými ingrediencemi nebo nakombinovat základ. Zkuste ji a uvidíte, že žádnou jinou už chtít nebudete. Pozor, je návyková a celá rodina ji po vás bude chtít hodně často!
Co budete potřebovat (na 2 pizzy):
- 500 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 10 g krupicového cukru
- 15 g soli
- 30 g olivového oleje
- 250 ml vlažné vody
Postup
Droždí rozdrobte, přidejte cukr a nechte rozpustit. Přidejte olej a trochu vlažné vody. Do čisté mísy dejte mouku, sůl, vodu a drožďovou směs. Zpracujte a nechte 45 minut až hodinu kynout na teplém místě (ideálně v peřinách, jako to dělaly naše babičky). Těsto rozdělte na dva díly a těsto rozválejte. Na pizzu dejte to, co máte rádi. Pečte na 210 stupňů přibližně 10–12 minut, záleží na vaší troubě. Dobrou chuť!