Hlavní obsah
Zdraví

Plíseň na potravinách: Odkrojit a sníst, nebo ne? Někdy klidně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Co dělat, když zjistíte, že na chlebu, který jste si chtěli dát k snídani, je plíseň? Možná ji odkrojíte a zbytek sníte. Je to ale správně?

Článek

Určitě jste to už někdy zažili. Na pár dní starém pečivu či zelenině je modro-šedá plíseň, která, pokud pokrývá jen malou část potraviny, se zdá být neškodná. Nebudeme se nyní bavit o případě, kdy je jídlo celé plesnivé, tam se předpokládá, že ho nikdo jíst nebude a skončí rovnou v koši.

Jak je to ale s lehkou plísní?

Jsou lidé, kteří celou potravinu vyhodí do koše nebo ti, kteří nechtějí plýtvat, plesnivou část odkrojí a zbytek sní. Ale pozor, plíseň vás může i otrávit! Obecně vzato se nedoporučuje jíst něco, na čem byla plíseň, byť jen malá. Škodlivé mikroorganismy (houbové jedy) totiž velmi rychle prostupují celou potravinou, což není na první pohled vidět ani cítit. Nevědomky pak sníte plíseň, která ve vašem těle může způsobit zdravotní problémy.

Pokud se vám to stalo jednou nebo dvakrát, pravděpodobně se nemusíte bát, ale ve chvíli, kdy je těchto situací víc, koledujete si o nepříjemné potíže. Mykotoxiny se totiž budou hromadit v těle, usazovat se a zatěžovat játra, ledviny nebo celkově imunitní systém. To může následně vyvolat vznik vážnějších onemocnění.

Neplést s ušlechtilou plísní

Někteří jedinci by se teď mohli zhrozit a zařeknout se, že už nikdy nesní hermelín nebo nivu, kde je plíseň žádoucí. To je ale úplně jiný druh plísně, který sníst bez pochyb a okolků můžete. Nemějte strach a jezte potraviny, které by bez plísně ani nevznikly.

Kdy lze plíseň odkrojit a zbytek potraviny sníst?

Opravdu jsou případy, kdy to udělat můžete. Platí to u tvrdých kousků, u kterých nemá plíseň šanci proniknout do celé potraviny nebo se to děje velmi pomalu. Příkladem je mrkev, celer nebo zelí. Zpravidla se to týká jídla, které tolik nepodléhá vlhkosti a neobsahuje tolik vody a měkkosti. A jak na odkrojení? I to má svá pravidla. Nikdy nestačí jen plíseň seškrábnout, naopak je třeba ukrojit s plísní i poměrně velkou „zdravou“ část, abyste se vyhli tomu, že sníte část, ve které plíseň již je, jen ji nevidíte. Nepsaným pravidlem jsou 3 cm od plísně.

Zdroje:

Anketa

Co děláte s plesnivou potravinou?
Odkrojím a sním
30,2 %
Sním i s plísní
0 %
Okamžitě vyhazuji
69,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz