Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč v důchodu nikdy nemám klid, který jsem si tak přála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Když jste mladí, představujete si důchod jako klidnou část života, kdy se budete věnovat koníčkům a vnoučatům. Opak je mnohdy pravdou.

Článek

Nejsem ještě v důchodu, ale představuji si ho tak, že se na něj na jednu stranu těším. Sice je to konečná fáze života, ale těším se na vzpomínání, přemítání a užívání si toho, co mám. Vnoučátka, konečně válení u televize a nekonečné čtení knih.

Prý to ale zas tak růžové není..

Mnoho starých lidí zůstává o samotě. A to je nepřivádí do příjemných nálad. Ať už mají, nebo nemají rodinu, často se uchylují k onomu rozhodnutí pořídit si domácího mazlíčka, často psa. A to je ten kámen úrazu.

Pes je sice přítel člověka a dokáže téměř nahradit i osobu a zlepšit náladu. Ale musíte se o něj samozřejmě i starat, což je v pokročilejším věku stále těžší a těžší. Brzy ráno vstávat, venčit ho, krmit ho, věnovat se mu a samozřejmě vám nedá pokoj. Ani na záchodě.

Možná to teď vidíte černě, ale pes vás ovšem může donutit zůstat aktivní. Hodně důchodců se zavírá doma, nechce vycházet ven a k tomu vás pes zkrátka donutí. Díky němu jdete ven na vzduch, hýbete se a máte si s kým povídat.

Ale klid? Ten mít asi se psem jen tak nebudete. Ale i to vnímám jako pozitivní, protože je to pro vás jedině dobře!

Anketa

Pořídit si na důchod psa?
Rozhodně ano
28,9 %
Nevím
12,7 %
Rozhodně ne
58,4 %
Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz