Hlavní obsah
Rodina a děti

Realita dnešní doby: Děláme si děti, abychom je pak při první příležitosti odkládali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

V dnešní společnosti se rozmohl takový nešvar. Lidé chtějí děti, udělají si je, ale ve finále je odkládají kdykoliv mohou.

Článek

Jakmile si člověk udělá dítě, život začne být náročnější, tak to zkrátka je. Je třeba si tuto skutečnost pořádně promyslet a počítat s tím, že s dítětem bude méně peněz, méně času a že už si nebudete moct dělat to, co se vám jen zlíbí.

V poslední době ve svém okolí sleduji, že si lidé dítě udělají, protože by „měli“, ale pak si stěžují, že pro sebe nemají čas, že chtějí cestovat a že jim to dítě v podstatě překáží, protože chtějí budovat kariéru. Hledají chůvy a prosí každou chvíli babičky a tetičky, aby jim jejich dítko či dítka pohlídali.

Ano, dítětem život nekončí a je fajn si od něj taky někdy odpočinout, ale na druhou stranu je pro dítě a jeho výchovu důležité, trávit s ním co nejvíc času a věnovat se mu. Ať si každý myslí, co chce, ale v jednom roce života dítěte mu najít chůvu a z vesela si nakráčet do práce, není správně. Dítě zejména na začátku potřebuje své rodiče, aby se správně vyvíjelo. Jde v tomto směru hlavně o jeho správný psychický vývoj. A babička nebo chůva mámu ani tátu nenahradí.

Můžete namítat, že matky samoživitelky nemají jinou možnost, že mají málo peněz a do práce zkrátka musí. Myslím si, že by si měl člověk dvakrát rozmyslet, zda vedle sebe má člověka, který je při první příležitosti neopustí a zda bude dobrým otcem či matkou pro své dítě. Pravda, někdy to vypadá slibně a stejně to nedopadne, tak je alespoň dobré ujistit se, že se člověk o dítě dokáže postarat i sám a nějak se zajistit. Myšleno finančně, mít nějakou rezervu a mít si z čeho vzít, kdyby se něco stalo.

Můj názor je takový, že pokud si chcete udělat dítě, odpusťte si holt na nějaký čas cestování, kariéru a zábavu. Nebo pokud na to máte peníze a zvládnete to, dopřejte si to, ale i s dítětem. A pak je otázka, zda cestování přes půl světa dítěti spíše neuškodí. Váš potomek by pro vás měl být priorita a měli byste mu věnovat maximum. Odrazí se to v jeho životě a samozřejmě poté i ve vašem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz