Hlavní obsah
Názory a úvahy

Roztrhl se pytel se sbírkami. Nepřispěješ? Jsi škrt a pokoušíš karmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Sbírky se na sociálních sítích šíří rychlostí blesku a je jich čím dál tím víc. Pokud se rozhodnete nepřispět, raději to nikomu neříkejte.

Článek

Sbírky jako oblíbená charita influencerů

Sbírky jsou způsob, který dokáže pomoci mnoha lidem, kteří mají nedostatek financí na léky, zdravotní péči, živobytí nebo na jakékoliv potřeby, které nutně potřebují. Je to skvělé a všem přeji, aby naplnili své cílové částky, ale nelíbí se mi, jak lidé přistupují k těm, kteří přispět nechtějí nebo nemohou.

Příspěvky jsou vždy dobrovolné a nikdo nikoho nemůže nutit, aby přispěl. Je to každého věc a kdyby se každý staral o sebe, udělal by nejlépe, ale bohužel se tak neděje. Sbírky sdílejí ve velkém množství influenceři (a celebrity, proslavila se tím třeba Nikol Leitgeb Štíbrová), což je na jednu stranu dobře, protože mají vliv a ten využívají k dobré věci, ale na druhou stranu se tím snaží někteří získat sledující a likes, aby je lidé měli rádi. Takoví pak moralizují a hodnotí, kdo a kolik by měl přispět.

Nestydí se veřejně prosit a přemlouvat a veřejně hlásat, že ten, kdo nepřispěje, je škrt, a že 100 Kč si může dovolit každý. A co když nemůže? Co když nechce, protože už třeba přispívá jinde? Na zvířata, na záchranu planety nebo pravidelně daruje oblečení či krev? A aby někdo říkal, že tomu, kdo nepřispěje na tuto konkrétní sbírku, se to vrátí, mi přijde totální vrchol.

Nikdo není v takové pozici, aby si mohl dovolit kohokoliv hodnotit za jakýkoliv čin. Bylo by fajn, kdyby se každý staral o sebe a žil hlavně svůj život, ne život někoho jiného.

Karmu pokouší jiní

Právě influenceři jsou ti, kteří by se měli chytit za nos. Doporučují věci, které nikdy nevyzkoušeli, mažou komentáře, které by je mohli poškodit, hrají si na nejhodnější na světě, ale když je potkáte, tak se tváří jako kyselý citron, a navíc někteří prodávají výrobky, které vydávají za kvalitní a místní… ale o tom až jindy.

Nenechte se nikým zlákat a přispějte na to, na co chcete. Klidně na nic. Je jen na vás, jak naložíte se svými penězi a nikdo nemá právo vás za to hodnotit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz