Článek
Někdo dává přednost přírodě, jiný chemii. Oboje je v pořádku, jen se vždy vyplatí jít první cestou a když to nezabere, vsadit na něco silnějšího. Není ale radno se za každou cenu cpát chemií, která je v dlouhodobém měřítku rozhodně škodlivá.
Udělejte si do zásoby sirup ze smrkových výhonků, které na stromech najdete právě teď. Poznáte je tak, že jsou světle zelené, nepichlavé a nacházejí se na konci větviček. Ideálně si je ostřihejte z takového stromu, který nestojí u silnice, budete je pak dokonce mít i v prvotřídní bio kvalitě.
Takový sirup vám zvýší imunitu, můžete si ho přidat do vody a mít tak skvělou ochucenou šťávu nebo ho zařadit v době, kdy vás trápí rýma, kašel, bolest v krku a obecně nachlazení. Stačí si dát dvakrát denně lžíci a velké množství vitaminu C se postará o vše. Navíc je sirup naprosto vynikající, takže si i pochutnáte a nemusíte se trápit s chuťově nedobrými výrobky.
Pamatujte, že jich budete potřebovat poměrně dost. Hned, jak je přinesete domů, lehce je omyjte, ať se zbavíte nečistot a zbytkového hmyzu a nechte proschnout na utěrce.
Vezměte si nádobu, ideálně skleněnou sklenici s víčkem a naplňte střídavě cukrem a výhonky. Pokud chcete, můžete pro lepší chuť přidat i citron. A můžete přidat i lístky máty, ale pozor, ty mají tendenci plesnivět, pokud zvolíte výrobu sirupu za studena.
Naplňte, zavřete a nechte v pokojové teplotě jeden až dva týdny pracovat. Vytvoří se tmavý sirup, který slijte a uchovávejte v lednici.
Sirup lze vytvořit i klasicky – svařením.