Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smilstvo, vraždy a hrátky s ďáblem: Nejhorší papež všech dob je postrachem dodnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Hlavy církve byly jiné již dříve, ne jen dnes, jak tomu napovídají jisté skutky. Jan XII. patřil ale k těm úplně nejhorším vůbec. Povídá se o něm velmi a potkat byste ho dnes nechtěli.

Článek

Z dostupných zdrojů tušíme, že papež Jan XII žil někdy v období let 937–964. I díky němu byla tato doba v Římě proslulá vraždami, incesty, orgiemi i vyzýváním ďábla. Jan byl známý smilstvem, což bylo dříve chápáno jako přehnané prahnutí po sexuální aktivitě a uspokojení, zároveň i realizaci.

Možná si ho onoho papeže představujete jako starého chlápka, ale opak je pravdou. Jeho pravé jméno bylo Oktavián a knězem se stal již ve svých osmnácti letech, údajně jde o nejmladšího papeže vůbec.

Mladík, který pocházel z bohaté rodiny, měl zálibu v nejrůznějších radovánkách, jak už to k tak mladému věku patří. Pracovní povinnosti ho příliš nezajímaly a do vzdělání měl také daleko. Místo toho, aby to změnil, raději předělal Lateránský palác v nevěstinec a dnes bychom ho nazvali jako noční klub.

Hazard, orgie a zvrácenosti

Jan XII. by možná dnes dostal trest smrti za to všechno, co provedl. Využíval církevní dary pro svoje potěšení a prosil démony a ďábla, aby mu dali ještě víc a víc, neměl totiž ničeho stále dost. Vytvořil si rozsáhlý harém, ve kterém nechyběly ženy všech věkových kategorií, panny, vdovy, ale i vdané ženy. Nebylo mu cizí vykonávat hrátky na jakémkoliv místě, třeba i na hrobech. Každá žena se kolem Jana bála jen projít.

Všechny se ho bály a to i jeho sestra s matkou, na kterých se také sexuálně ukájel, probíhal mezi nimi tedy incest. Šel z něj strach a bály se mu říct NE, tak jim nezbývalo nic jiného, než jsem tiše trpět.

Člověk na nesprávném místě

Jako papež měl silnou moc, kterou využíval, jak se mu jen zachtělo. Nebál se někoho oslepit, vykastrovat a to i své blízké. Nikdo se mu nedokázal postavit až na Otu I. Velikého. Ten mu pohrozil, ale Jan si nic nenechal líbit a vyhrožoval mu exkomunikací (vyloučením z církve). Ota Jana vyzval k boji, ale ten utekl jako malý kluk. Bohužel se mu podařilo vrátit zpátky k moci a krvavě se pomstil všem, kdo nestáli na jeho straně. Sťal hlavu asi šedesáti lidem, některé mučil a některé nechal dokonce stáhnout z kůže.

Pomsta byla sladká

Zdálo se, že vláda Jana bude trvat ještě dlouhé roky, ale nakonec to vyřešil sám osud. Jan údajně dostal infarkt, když si užíval s jednou ze svých milenek. Některé pověsti říkají, že ho přistihl milenky žárlivý manžel a ubodal ho k smrti. Bůh ví, ale pravdou je, že skončil život jednoho z nejhorších a nejkontroverznějších papežů vůbec. Bylo mu 27 let.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz